opofferingsanode


Eigenschappen

Voorkeurslabelopofferingsanode
DefinitieOpofferingsanode of magnesiumanode is een stuk metaal, minder edel dan ijzer, dat in de buurt van bronzen of andere metalen delen wordt aangebracht; hierdoor zal een optredende elektrische stroom van hoog- naar laagwaardig metaal gaan, en niet het metaal van de boiler corroderen, maar eerst de anode die opgeofferd wordt.
Synoniemmagnesiumanode, magnesiumanodes, offerblok, offerblokken, opofferingsanodes, opofferingsanoden, opofferingsmetaal, opofferingsmetalen, offeringsanaode, offeringsonodes
Toelichting op definitieEen opofferingsanode wordt ook toegepast bij kathodisch beschermde pijpleidingen; dan bestaat de anode uit materiaal dat naar het te beschermen object gaat. Een opofferingsmetaal of opofferingsanode is een metaal welke een sterkere reductor (onedeler) is dan het metaal waarmee het contact heeft. Het principe van opofferingsmetaal is dat dit metaal oxideert in plaats van het metaal waarmee het contact heeft. Het principe komt overal voor waar constructies van ijzer in een nat milieu corroderen. Afhankelijk van het soort metaal dat tegen corrosie moet worden beschermd, en of het een zoetwatermilieu dan wel zoutwatermilieu betreft, bestaat een offerblok meestal uit een legering waarin zink, magnesium en/of aluminium voorkomen. Met name in de scheepsbouw wordt veelvuldig gebruikgemaakt van zogenaamde "offerblokken". Het offerblok zal na verloop van tijd geheel opgelost zijn en wordt vervangen.


Het is een galvanische reactie tussen twee verschillende metalen, waarbij het te beschermen metaal wordt verbonden met een minder edel metaal van voldoende grootte. Het minst edele metaal lost bij dit proces op. Het wordt als het ware ‘opgeofferd’ om het edeler metaal te beschermen. Vandaar de naam opofferingsanode of galvanische anode. Als galvanische anoden worden gebruikt:

  • zink- en aluminiumlegeringen (voor maritieme installaties)
  • magnesium- en zinklegeringen (voor landinstallaties)


De stroomafgifte door galvanische anoden wordt bepaald door:

  • de potentiaal ten opzichte van de te beschermen constructie
  • de weerstand van de stroomkring

De levensduur van een anode bij een bepaalde stroomafgifte hangt af van:

  • de aard van het anodemateriaal
  • de anodemassa
(bron: golantec.be)
Exacte overeenkomsthttps://www.golantec.be/opofferingsanodes.htm
Afbeelding vananodes_op_schip.jpg

Opofferingsanode

opoffe2.jpg
Magnesiumstaafanodes

opoffe2002.gif

Magnesiumkettinganodes.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
opofferingsanodeBreder
opofferingsanodeBron van
opofferingsanodeDeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg