broeikaseffect


Eigenschappen

Voorkeurslabelbroeikaseffect
DefinitieHet opwarmen van de atmosfeer als gevolg van het toenemende aandeel koolstof.
Synoniembroeikaseffecten
Toelichting op definitieHet verbranden van biologisch materiaal en van fossiele brandstoffen is hiervan mede oorzaak. (Aquo)


Het broeikaseffect is het proces waarbij warmtestraling van een planetair oppervlak geabsorbeerd wordt door atmosferische broeikasgassen en vervolgens uitgezonden wordt in alle richtingen. Doordat een deel wordt teruggezonden naar het aardoppervlak, neemt de oppervlaktetemperatuur toe. De atmosfeer is selectief transparant: het laat zichtbaar licht van de zon wel bijna volledig door. Zonder het broeikaseffect, dus zuiver het effect van zonlicht en aardwarmte, zou de oppervlaktetemperatuur op Aarde gemiddeld -18 °C zijn; feitelijk is zij echter +15 °C. Het effect is genoemd naar de broeikas waar een glazen of plastic overkapping de uitstraling van warmte tegenhoudt en zo de temperatuur in de broeikas laat oplopen.

Menselijk handelen, zoals ontbossing en de verbranding van fossiele brandstoffen zorgen ervoor dat op Aarde de concentratie van een aantal broeikasgassen stijgt, waardoor het broeikaseffect wordt versterkt. Dit leidt tot de opwarming van de Aarde. (Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-bdd35b5a-db7f-43e1-b7bb-49ec153db0e3, https://nl.wikipedia.org/wiki/Broeikaseffect
Afbeelding vanbroeikaseffect.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
broeikaseffectBreder
broeikaseffectBron van
broeikaseffectGerelateerd
broeikaseffectLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
verandering van klimaat (Begrip)Gerelateerdbroeikaseffect
Rdf.jpg