kano


Eigenschappen

Voorkeurslabelkano
DefinitieEen kano is een boot die in principe met in de hand gehouden peddels met spierkracht voortbewogen wordt. Voortbeweging door zeilen, bomen of een motor komt echter ook voor.
Synoniemkano's, canoa
Toelichting op definitieDe term 'kano' komt van het Portugees/Spaanse woord 'canoa'. Aangenomen wordt dat dit woord via Columbus afkomstig is van de in de Caraïben gebruikte benaming voor boomstamkano's.

Tot de meest voorkomende kano's behoren tegenwoordig de toerkano die ook wel Canadese kano wordt genoemd en de toerkajak.

In sommige Europese landen, waaronder Nederland, wordt een kajak gezien als een soort kano. Kenmerkend aan de kajak is de van boven min of meer waterdichte constructie en dat dit vaartuig bedoeld is om met een dubbelbladige peddel te worden gevaren waarbij de vaarder met de benen en gezicht naar voren zit.

Gesloten kano's bedoeld om te worden voortbewogen door een enkelbladige peddel komen voornamelijk voor bij de wildwatersport en worden in principe niet als een kajak gezien. Gesloten toerkano's komen in die zin amper voor.

Een roeiboot wordt niet als een kano beschouwd, omdat die wordt voortgestuwd door roeiriemen waarbij de boot het draaipunt levert en de vaarder in de regel met de rug naar voren zit. Een kano is een vaartuig bedoeld om door een volledig in de hand gehouden peddel te worden gevaren waarbij de vaarder met het gezicht naar voren zit. (bron: Wikipedia)

Te gebruiken voor de lichtgebouwde, slanke open vaartuigen met weinig diepgang, die peddelend, niet roeiend, worden voortbewogen en meestal voor en achter gelijk zijn; kunnen zeilen hebben. (AAT) (bron: CHT)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Kano_(vaartuig), https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/4a759107-83df-49d2-bba3-037354eb5bd2
Afbeelding vankano, Wildervank


kano, Sauer, Luxemburg

Kano
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
kanoBreder
kanoBron van
kanoGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
kanoduiker (Begrip)Gerelateerdkano
kanovaarweg (Begrip)Gerelateerdkano
kanovaren (Begrip)Gerelateerdkano
Rdf.jpg