kleuren-infrarood

Eigenschappen

Voorkeurslabelkleuren-infrarood
AfkortingCIR
DefinitieCIR - beelden zijn beelden die bestaan uit een combinatie van kleuren binnen het zichtbare spectrum met toevoeging van NIR-licht dat wordt weergegeven door een andere, verschillende kleur binnen het zichtbare spectrum.
Synoniemcolor infrared
Toelichting op definitieIeder jaar in de zomerperiode wordt er van heel Nederland een CIR opnamen gemaakt. Deze 25cm CIR luchtfoto is als opendata beschikbaar.


Om CIR-beelden te begrijpen, moet u eerst begrijpen wat we wel en niet kunnen zien met onze ogen. Het menselijk oog kan hoogfrequente elektromagnetische straling (ook bekend als licht) zien van slechts een zeer klein deel van het elektromagnetische spectrum. Om buiten dit bereik te ‘kijken’, hebben we instrumenten en camera's nodig die onzichtbare straling kunnen detecteren en vervolgens vertalen naar de bekende kleuren van de regenboog. Kleuren-infraroodbeelden (CIR) maken gebruik van een deel van het elektromagnetische spectrum dat bekend staat als nabij-infrarood (NIR) dat net buiten de zichtbare golflengten van de kleur rood ligt.

Het meest voorkomende gebruik van CIR-beelden zijn indexberekeningen zoals NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), een eenvoudige grafische indicator die kan worden gebruikt om deze NIR-metingen te analyseren. Dit wordt gedaan door een eenvoudige berekening toe te passen op de metingen van de NIR en zichtbare waarden verzameld in de beelden.

image-asset.jpeg
Voorbeeldhttps://opendata.hunzeenaas.nl/opendataportaal/srv/dut/catalog.search#/metadata/73a79e79-680f-4567-9f0f-d4c8fc610f85
Exacte overeenkomsthttps://www.altavian.com/blog/2016/8/cir-imagery
Bijna overeenkomsthttps://www.amsterdam.nl/stelselpedia/luchtfoto-index/inwinning-luchtfoto/near-infrared-(nir)/
Afbeelding vanimage-asset.jpeg

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
kleuren-infraroodBreder
kleuren-infraroodBron van
kleuren-infraroodDeel van
kleuren-infraroodGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Normalized Difference Vegetation Index (Begrip)Gerelateerdkleuren-infrarood
mutatie signaleren (Begrip)Gerelateerdkleuren-infrarood
Rdf.jpgCIR luchtfoto
CIR luchtfoto.