polychloorbifenyl


Eigenschappen

Voorkeurslabelpolychloorbifenyl
AfkortingPCB
DefinitiePolychloorbifenyl of PCB, groep van aromatische koolwaterstoffen met twee benzeenringen, waaraan tevens een chlooratoom gebonden is.
SynoniemPCB
Toelichting op definitieZeer giftige en resistente chemische verbindingen die onder andere voorkwamen in transformatoren en bestrijdingsmiddelen. (bron: Aquo / DIV)


Polychloorbifenyl (pcb) is een klasse van organische stoffen met 1 tot 10 chlooratomen die vastzitten aan bifenyl. De algemene brutoformule is C12H10-xClx. De meeste pcb's zijn kleurloze en geurloze kristallen. De commerciële mengsels zijn heldere viskeuze vloeistoffen. Hoe meer chlooratomen in de moleculen, hoe viskeuzer het pcb is. Pcb is een verzamelnaam voor een vrij uitgebreide familie (209 leden) van stoffen.

De pcb's die hoofdzakelijk in hoogspannings-tranformatoren worden gebruikt zijn van het type "askarel" of "clopheen".

De algemene eigenschappen van pcb's zijn de slechte oplosbaarheid in water en de lage dampspanning. Pcb's lossen echter wel makkelijk op in de meeste organische oplosmiddelen, en ook in olie en vet. De commerciële bruikbaarheid van pcb's was grotendeels op de chemische stabiliteit gebaseerd, samen met de onbrandbaarheid. Bovendien zijn pcb's een elektrische isolator, in tegenstelling tot op water gebaseerde vloeistoffen.

Pcb's zijn zeer stabiele verbindingen die niet makkelijk uiteenvallen. Daarom blijven pcb's lang in het milieu aanwezig. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-de85f41b-013d-4730-b0de-6a2ce3db70cb, https://nl.wikipedia.org/wiki/Polychloorbifenyl
Afbeelding van375px-PCB_general_structure.svg.png
Polychloorbifenyl.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
polychloorbifenylBreder
polychloorbifenylBron van
polychloorbifenylGerelateerd
polychloorbifenylLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg