identifier


Eigenschappen

Voorkeurslabelidentifier
DefinitieEen identifier is in een programmeertaal een door de programmeur gekozen woord waaraan gerefereerd kan worden.
Synoniemid, ident, id's, idents, objectid, objectid's, objectident, objectidents, UID, UID's
Toelichting op definitieDe programmeur wil bijvoorbeeld een waarde in het geheugen opslaan omdat hij die waarde later weer nodig heeft. Hij gebruikt dan een identifier om de waarde een naam te geven. In zo'n geval wordt de identifier een variabele genoemd.

Ook gebeurt het vaak dat een programmeur een subroutine of functie maakt, die elders in het programma wordt aangeroepen. Zo'n subroutine of functie heeft dan een naam nodig, en die naam is een identifier.

Het verdient de voorkeur een naam te kiezen waaruit duidelijk blijkt waar de identifier voor dient. Het programma blijft daardoor begrijpelijk.

De regels waaraan een identifier moet voldoen zijn in bijna alle programmeertalen ongeveer dezelfde. Het is een reeks van letter en cijfers, te beginnen met een letter of underscore. Soms zijn er nog meer tekens die in een identifier mogen voorkomen, en soms is de lengte van een identifier beperkt. Sommige talen maken onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters, bij andere talen is dat verschil niet van belang.

In bijna alle programmeertalen geldt dat er bepaalde woorden zijn met een speciale betekenis (sleutelwoorden). Deze mogen meestal niet als identifier gebruikt worden. Vooral COBOL is in dat opzicht berucht. Er zijn echter ook talen, zoals Fortran en PL/1, waarvan de syntaxis het mogelijk maakt de sleutelwoorden te onderscheiden van identifiers. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Identifier_(programmeren), http://www.rws.nl/abdl#DEF-4783
Afbeelding vanObjectid, code, guid
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
identifierBreder
identifierBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
globally unique identifier (Begrip)Brederidentifier
Rdf.jpg