beton

Eigenschappen

Voorkeurslabelbeton
AfkortingBTK
DefinitieBouwmateriaal, bestaande uit een zeer hard mengsel van kalk of cement met zand, grind of steenstukken en water.
Publieksvriendelijke toelichtingBeton wordt gemaakt door water, een bindmiddel (cement of kalk), zand en grovere toeslagstoffen te mengen. Het mengsel hardt uit tot een amorf materiaal dat in de bouw, maar ook daarbuiten wordt gebruikt.
Synoniembetonvlak, betonvlakken
Toelichting op definitieBeton is een kunstmatig steenachtig materiaal, dat als bouwmateriaal wordt gebruikt. Het moderne beton is samengesteld uit het bindmiddel cement en uit een of meer toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Cement heeft de eigenschap dat het door toevoeging van water verhardt.


Goed beton is een mengsel waarin de korrelgroottes van de verschillende soorten zand en grind, in de juiste hoeveelheden, elkaar zodanig aanvullen dat het mengsel uithardt tot een steenachtig en duurzaam materiaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gips lost uitgehard beton niet meer op in water.
Exacte overeenkomsthttps://aquo.begrippenxl.nl/aquo/nl/page/Id-af8552bb-2a15-4ee5-9b0c-512b50dab5ca, https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/a64a233b-91ab-4431-afca-dac58c5b63a7
Bijna overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Beton
Afbeelding vanbetonelementen


betonelementen

betonelementen

Bekledingsvlak van beton elementen
Bekledingsvlak van een waterkering met beton elementen

betonblokken, teen, primaire waterkering
Betonblokken, teen, primaire waterkering Lauwersoog.

betonnen duiker elementen

betonnen duiker elementen

Betonnen duiker elementen.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
betonBreder
betonBron van
betonGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
basismateriaal (Begrip)Gerelateerdbeton
toplaag betonbekleding (Begrip)Gerelateerdbeton
woelbak (Begrip)Gerelateerdbeton
Rdf.jpg