viscositeit


Eigenschappen

Voorkeurslabelviscositeit
DefinitieEen maat voor de weerstand tegen vervorming van een vloeistof onder invloed van een belasting (een maat voor de dikvloeibaarheid of stroperigheid)
Synoniemstroperigheid, traagvloeibaarheid of dikvloeibaarheid
Toelichting op definitie(bron: Aquo)


Inwendige wrijving bij vloeistof (tenacitiet) (bron: DIV)

Viscositeit, ook bekend als stroperigheid, traagvloeibaarheid of dikvloeibaarheid, is een fysische materiaaleigenschap van een vloeistof of van een gas. Het is de eigenschap van een fluïdum die aangeeft in welke mate deze weerstand biedt tegen vervorming door schuifspanning.

Zo is water een voorbeeld van een vloeistof met een lage viscositeit, honing een voorbeeld van een vloeistof met een hoge viscositeit. Vloeistoffen met een hoge viscositeit worden viskeus genoemd. Het vloeigedrag van stoffen wordt bestudeerd in de reologie.

De naam viscositeit is afgeleid van de Latijnse naam voor de maretak, viscum album, bessen waarvan in vroegere tijden vogellijm werd gemaakt.

Er zijn meerdere begrippen die de viscositeit uitdrukken. Naast de dynamische viscositeit zijn er ook de kinematische viscositeit, die direct uit de dynamische berekend kan worden, de bulkviscositeit en de rekviscositeit.

Zonder nadere aanduiding wordt over het algemeen met viscositeit de dynamische viscositeit bedoeld. Dat is de weerstand die een fluïdum biedt aan een afschuivende kracht, bijvoorbeeld onder invloed van bewegende voorwerpen.

(bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-ba0ff86f-8c79-451e-8a77-c3c7c839cf59, https://nl.wikipedia.org/wiki/Viscositeit
Afbeelding vanViscosity.gif
De vloeistof onderaan heeft een hogere viscositeit dan de vloeistof bovenaan en zal dus meer weerstand bieden tegen externe vervormingskrachten.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
viscositeitBreder
viscositeitBron van
viscositeitLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg