pakket


Eigenschappen

Voorkeurslabelpakket
DefinitieIn computertermen is een pakket, of een package, een samengesteld bestand of een directory die een aantal bestanden bevat, maar welke als één bestand aan de gebruiker getoond wordt.
Synoniempackage
Toelichting op definitieHet concept heeft z'n oorsprong in NeXTSTEP en werd op de Apple Macintosh geïntroduceerd in Mac OS versie 9; ook Mac OS X en GNUstep (een opensource-opvolger van NeXTSTEP) maken veel gebruik van pakketten en pakketbeheer. De meeste OS X programma's zijn bijvoorbeeld pakketten, en veel "bestanden" die door deze programma's gemaakt worden, zijn eigenlijk pakketten. De packages in de programmeertaal Java zijn op een harde schijf vaak opgeslagen in gecomprimeerde ZIP- of JAR-bestanden en worden pas uitgepakt als een programma in het geheugen van een computer geladen wordt.

Omdat het besturingssysteem pakketten kan herkennen, merkt de gebruiker niet dat het eigenlijk een directory is. Wanneer bijvoorbeeld met de muis dubbel geklikt wordt op een normale directory, dan wordt die directory geopend en z'n inhoud getoond; maar dubbelklikken op een pakket dat een programma voorstelt, zorgt ervoor dat het programma dat "in" het pakket zit, geopend wordt.

Onder OS X kan de inhoud van een pakket zichtbaar gemaakt worden door op het icoon ervan te klikken terwijl de Ctrl-toets op het toetsenbord ingedrukt is (of door te klikken met de rechtermuisknop), en uit het daarop verschijnende menu Toon pakketinhoud te kiezen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Pakket_(computerbestand)
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
pakketBreder
pakketBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
GeoPackage (Begrip)Brederpakket
package (Begrip)Gerelateerdpakket
Rdf.jpg