ophaalbrug


Eigenschappen

Voorkeurslabelophaalbrug
DefinitieBrug met één val, draaibaar om een horizontale as, waarbij de ballast en de val een veranderlijke stand hebben t.o.v. elkaar.
Synoniemophaalbruggen, klap, klabbe
Toelichting op definitie(bron: Aquo)


Een ophaalbrug is een beweegbare brug. Hij gaat open door rotatie om een horizontale as evenwijdig aan het water.

Historisch gezien is de ophaalbrug uit de valbrug ontstaan. In tegenstelling tot een valbrug beschikt een ophaalbrug over tegengewichten, zodat het openen veel minder energie vereist.

In tegenstelling tot de basculebrug, de valbrug en de oorgatbrug, heeft de ophaalbrug twee scharnieren. Aan het onderste scharnier is het wegdek verbonden. Boven het scharnier staat een portaal, de hameipoort. Aan deze hameipoort is een draaiende arm, de balans, bevestigd. Aan de ene kant van de balans hangt het contragewicht, de balanskist, aan de andere kant is de arm verbonden met de punt van het brugdek. Als de brug omhoog gaat, draaien de balans en het brugdek dus parallel.

Het nadeel van een traditionele ophaalbrug is dat deze een beperkte doorrijhoogte heeft. Vandaar dat de balanskist soms niet tussen de beide armen hangt maar aan de armen zelf, zonder dat de armen met elkaar zijn verbonden. Er zijn dan dus twee balanskisten.

Op het basisontwerp van de ophaalbrug zijn vele varianten gemaakt. Ze worden zowel dubbeldraaiend (met twee afzonderlijke brugdekken) als enkeldraaiend en met een diagonaal brugdek uitgevoerd. In het laatste geval is er maar één toren of hameistijl, die naast de weg staat.

In de provincie Groningen is klap of klabbe van oudsher de benaming voor een ophaalbrug in het algemeen. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-fe56a441-0d65-41ee-a21b-ba0ff69270af, https://nl.wikipedia.org/wiki/Ophaalbrug
Afbeelding vanmoderne ophaalbrug

De Witterbrug is een moderne variant op de traditionele ophaalbrug met één hamei en één balanspriem. De balans bevindt zich bovenop de hameitoren en wanneer de brug wordt geopend, verdwijnen balanspriem en tegengewicht in het volume van de hameitoren.

ophaalbrug
Ophaalbrug over het Noord-Willemskanaal.

dubbele ophaalbrug
Dubbele ophaalbrug.

Ophaalbrug

Blauwe Klap, Blauwe As, Het Kanaal, Assen, ophaalbrug.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
ophaalbrugBreder
ophaalbrugBron van
ophaalbrugDeel van
ophaalbrugLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg