Noord-Willemskanaal

Eigenschappen

VoorkeurslabelNoord-Willemskanaal
DefinitieHet Noord-Willemskanaal (ook: Willemsvaart of kortweg Vaart) is de scheepvaartverbinding tussen de Drentsche Hoofdvaart ten westen van Assen (Asserwijk) en de stad Groningen (Zuiderhaven), ongeveer evenwijdig aan de A28. Het ligt in de Nederlandse provincies Drenthe en Groningen. Het kanaal is 38 km lang en heeft een diepte van 2 m.
SynoniemWillemsvaart, Noord Willemskanaal
Toelichting op definitieHoewel de meeste vaarwegen in Nederland zijn aangelegd door overheden, is het Noord-Willemskanaal aangelegd door een commerciële maatschappij. Het kanaal is genoemd naar koning Willem III. Het werd eerst Willemsvaart genoemd en omdat in Noord-Brabant zich al een Willemsvaart bevond, werd de aanduiding Noord hieraan toegevoegd. Later werd de naam gewijzigd in kanaal, waarbij de toevoeging Noord bleef. Er zijn overigens nog twee andere Willemsvaarten: de Willemsvaart bij Zwolle en de Willemsvaart in Zuidoost-Drenthe.

In Groningen is een verbinding via het Eendrachtskanaal met het Hoendiep en via het Verbindingskanaal met het Eemskanaal en het Van Starkenborghkanaal.

Via de Nijveensterkolk is het voor kleine boten mogelijk om van het Paterswoldsemeer naar het Noord-Willemskanaal te varen.

Het kanaal heeft drie schutsluizen:

  • Sluis Peelo ten noorden van Assen;
  • Sluis Yde-Vries (Sluis III), ongeveer 1½ km ten noorden van Vries (Vriezerbrug);
  • Sluis De Punt (Sluis IV), bij De Punt.
Omdat het kanaal tussen Haren en Groningen ongeveer het tracé van het Hoornsediep (de Drentsche Aa) volgt, wordt dit gedeelte vaak nog met deze naam aangeduid.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Willemskanaal
Afbeelding vanNoord-Willemskanaal, Groningen

Noord-Willemskanaal, Groningen

375px-Noord-Willemskanaal_met_mist_%282%29.jpg
Het Noord-Willemskanaal bij de stad Groningen op een mistige ochtend.

Noord-Willemskanaal nabij Yde
Noord-Willemskanaal, nabij Yde.

399px-Location_Noord-Willemskanaal.PNG

Noord-Willemskanaal.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Noord-WillemskanaalBreder
Noord-WillemskanaalBron van
Rdf.jpg