trailerhelling


Eigenschappen

Voorkeurslabeltrailerhelling
DefinitieEen trailerhelling (ook wel slipway genoemd) is een helling aan het water waardoor schepen en boten in en uit het water kunnen worden gelaten. Ze worden gebruikt voor het bouwen en repareren van schepen, maar voornamelijk door watersporters die hun boot van hun trailer het water in laten.
Publieksvriendelijke toelichtingVoorziening om boten uit of in het water te helpen.
Synoniemtrailerhellingen, botenhelling, botenhellingen, boothelling, slipway
Toelichting op definitieEen normale trailerhelling is een helling die gemaakt is van beton, staal, steen of zelfs hout. Het getij kan de bruikbaarheid van een trailerhelling beïnvloeden. Tenzij de helling bij zowel eb als vloed onder water ligt.

Als een trailerhelling wordt gebruikt voor het bouwen en repareren van kleine schepen (schepen die niet zwaarder zijn dan 300 ton) wordt er gebruikgemaakt van een dragend voorwerp op wielen waarop de boot wordt gedragen. Deze loopt de helling af totdat de boot in het water ligt en geheel van de trailerhelling is losgekomen.

Bij recreatief gebruik van een trailerhelling staat de boot vaak op een trailer. De trailer wordt hierbij via de helling gedeeltelijk het water in gereden, zodat de boot langzaam het water in kan. Bij het uit het water halen van een boot wordt een lier gebruikt. (bron: Wikipedia)
Voorbeeldhttps://opendata.hunzeenaas.nl/opendataportaal/srv/metadata/e71a4c29-d9ad-413b-b6d2-1b56cda9dc32,
https://www.trailerhelling.com/
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Trailerhelling, http://brt.basisregistraties.overheid.nl/id/begrip/Botenhelling
Afbeelding vantrailerhelling
Trailerhelling.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
trailerhellingBreder
trailerhellingBron van
trailerhellingGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg