blauwalg


Eigenschappen

Voorkeurslabelblauwalg
DefinitieEen bacterie die naast chlorofyl ook andere pigmenten gebruikt in een fotosyntheseproces dat sterk lijkt op het fotosyntheseproces van algen.
Synoniemblauwalgen, blauwwier, blauwwieren
Toelichting op definitieDe naam blauwalg is misleidend omdat cyanobacteriën geen algen en geen wieren zijn. Verder hebben veel soorten wel een blauwgroene kleur, maar er zijn er ook met een roodbruine of overwegend groene kleur. De kleur is afhankelijk van de hoeveelheden en soorten pigmenten die in de bacterie aanwezig zijn. Sommige blauwalgen vormen drijflagen of gaan stinken wanneer ze dood gaan. Ook zijn er soorten die giftige stoffen produceren die na contact met de huid of inname kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. De ernst van de gezondheidsproblemen is afhankelijk van hoeveelheid en type gifstof. Blauwalgen komen algemeen voor in zoete en zoute wateren. Overlast veroorzakende blauwalgen komen in Nederland alleen in binnenwateren voor. De wetenschappelijke naam voor blauwalg is Cyanobacteria. Deze is opgenomen in de Aquo-domeintabel biotaxon, waarin ook een verwijzing is opgenomen naar wetenschappelijke literatuur. Daarnaast is Cyanobacteria onder andere terug te vinden in specifieke wetenschappelijke literatuur over bacteriën, zoals Bergey’s Manual of determinative Bacteriology. Eds John Holt et al., ninth edition. Pag 377-380.


Blauwalgen, blauwwieren of cyanobacteriën vormen de stam Cyanobacteria binnen het domein van de Bacteria. De blauwwieren zijn prokaryoot, en ze zijn net als de eukaryote Plantae en algen in staat tot fotosynthese, waarbij moleculaire zuurstof wordt geproduceerd. Blauwwieren vermeerderen zich door binaire deling.

Volgens de endosymbiontentheorie zijn de in de eukaryote planten en algen (zoals roodwieren, groenwieren en bruinwieren) aanwezige plastiden geëvolueerd uit fossiele (uitgestorven) soorten endosymbiotische blauwwieren. De plastiden, zoals chloroplasten, maken bij eukaryota de fotosynthese mogelijk.

In voedselrijk water en bij hoge temperaturen kunnen populaties van verschillende blauwalgsoorten zich in korte tijd sterk vermeerderen, waardoor het natuurlijk evenwicht in het water wordt verstoord, een verschijnsel dat algenbloei of "blauwalg" wordt genoemd .
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-afb63e07-de95-4fbe-b683-33ccf28bd0c7, https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwalgen
Afbeelding vanblauwalg


blauwalg

blauwalg

Blauwalg, zwemwater Lauwersmeer.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
blauwalgBreder
blauwalgBron van
blauwalgGerelateerd
blauwalgLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
som 5 toxische blauwalgen (Begrip)Brederblauwalg
som potentieel toxische blauwalgen (Begrip)Brederblauwalg
algenbloei (Begrip)Gerelateerdblauwalg
hittegolf (Begrip)Gerelateerdblauwalg
zwemwater (Begrip)Gerelateerdblauwalg
Rdf.jpg




blauwalg

blauwalg

blauwalg
Blauwalg, zwemwater Lauwersmeer.