schijngrondwaterspiegel


Eigenschappen

Voorkeurslabelschijngrondwaterspiegel
DefinitieGrondwaterspiegel van een grondwaterlichaam gelegen op een slecht doorlatende laag, waaronder weer een onverzadigde zone voorkomt.
Synoniemschijnwaterstand, schijnwaterstanden, schijnwaterspiegel, schijnwaterspiegels, schijngrondwaterspiegels, schijnwaterstanden, schijngrondwaterstand, schijngrondwaterstanden
Toelichting op definitieDe schijnwaterstand is de grondwaterstand die afwijkt van het freatische grondwaterstand als gevolg van plaatselijke afwijkingen in de bodemopbouw.

Bijvoorbeeld een niet-waterdoorlatende laag klei kan na regenval een schijnwaterstand geven op een laag die boven de grondwaterstand ligt.

"Sommige vennen hebben een zo'n eigen waterstand, een schijnwaterspiegel, veroorzaakt door een ondoorlatende laag, die het ven isoleert van het lagere grondwater: een dicht podzolprofiel, een leemlaag of een door het ven zelf gevormde dichte bodemafsluitende laag of resten van algen en waterplanten."

Ook bij een pingo is er vaak een schrijnwaterspiegel.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-e80cea16-15ed-426f-ba71-4dd065a250e2, https://www.joostdevree.nl/shtmls/schijnwaterstand.shtml
Bijna overeenkomsthttp://www.aquolex.nl/html5/?id=35415&type=term
Afbeelding vanschijnwaterstand_1_schijnwaterspiegel_www_physicalgeography_net.jpg

schijnwaterspiegel bij een ondoordringbare laag; bronnen kunnen ontstaan door het "sijpeleln" van water door de toplaag.

schijnwaterstand_2_schijnwaterspiegel_afb_danielle_kooij_www_naturalis_nl.jpg

Schijnwaterspiegel bij een pingo.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
schijngrondwaterspiegelBreder
schijngrondwaterspiegelBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg