pingo


Eigenschappen

Voorkeurslabelpingo
DefinitieEen pingo is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost waar door het uitzetten van bevroren / bevriezend grondwater (hydrostatische druk) een laag bevroren grond wordt opgetild.
Synoniempingo's, pingootje, pingootjes, bulgunniak
Toelichting op definitieEen pingo is een ronde of ovale heuvel met een kern van ijs; heuvel met een ijskern.

Ven dat aan het einde van de ijstijd is ontstaan door smelting van geïsoleerde, in de grond verzonken ijsklomp.

De kern van een pingo, die soms nauwelijks kleiner is dan de totale pingo zelf, bestaat uit een lensvormig lichaam van zuiver ijs. Pingo's worden tot 90 meter hoog met een doorsnede van soms meer dan 2 kilometer en zijn meestal rond of ovaal van vorm.

Hedendaagse pingo's komen voor in continentale toendra's en bevinden zich overwegend tussen 65 en 75 graden noorderbreedte.

Door het scheuren van de bovenlaag wordt de ijslaag blootgesteld aan de zon en dan kan een krater of meer ontstaan.

Pingo's zijn heuvels, ontstaan door de vorming van een ijslens in de grond tijdensde ijstijd; de ijslens vormt de kern van de heuvel. Bij afsmelting van de ijslens ontstaat een depressie waaromheen vaak een wal voorkomt (de afgegleden pingo-'huid'). (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-8f55c8c7-a2ad-4ffb-b143-72a9f9ae7cd4, https://nl.wikipedia.org/wiki/Pingo#Pingoruïne, http://anw.inl.nl/article/pingo, https://data.cultureelerfgoed.nl/term/id/cht/01547387-aab0-4950-9bf5-07e7389644f1
Afbeelding van250px-Pingos_near_Tuk.jpg
Pingo's bij Tuktoyaktuk, Northwest Territories, Canada.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
pingoBreder
pingoBron van
pingoGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
pingoruïne (Begrip)Gerelateerdpingo
Rdf.jpg