Extensible Markup Language

Eigenschappen

VoorkeurslabelExtensible Markup Language
AfkortingXML
DefinitieExtensible Markup Language (XML) is een standaard van het World Wide Web Consortium voor de syntaxis van formele opmaaktalen waarmee men gestructureerde gegevens kan weergeven in de vorm van platte tekst. Deze presentatie is zowel machineleesbaar als leesbaar voor de mens. Het XML-formaat wordt gebruikt om gegevens op te slaan (zoals in het OpenDocument-formaat) en om gegevens over het internet te versturen.
Synoniemxml, extensible markup language, .xml
Toelichting op definitieXML is een vereenvoudigde vorm van Standard Generalized Markup Language (SGML), een complexe standaard om de structuur van documenten vast te leggen.


XML-talen gebruiken zogenaamde elementen en attributen om gegevens te structureren. De XML-specificatie definieert de syntaxis van elementen, attributen en de andere structuren die in XML-bestanden kunnen voorkomen. De XML-specificatie legt echter geen namen vast voor deze elementen en attributen, precies omdat deze keuze afhangt van het doel van het XML-bestand.

Een oudere van SGML afgeleide opmaaktaal is HyperText Markup Language (HTML). HTML heeft voor een doorbraak in SGML-achtig vormgegeven tekst gezorgd, maar gegevens die op een HTML-pagina staan zijn voor computers niet als zodanig te herkennen: in HTML kan men bijvoorbeeld wel titels en paragrafen markeren (tekstuele structuur), maar men kan niet vastleggen dat een bepaald gegeven een persoonsnaam, een telefoonnummer of een datum is (betekenis of semantische structuur). Met XML kan men echter opmaaktalen ontwikkelen waarmee dit wel kan.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Extensible_Markup_Language
Afbeelding URL800px-XML.svg.png
Een grafische beschrijving van een eenvoudig XML-document
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Extensible Markup LanguageBreder
Extensible Markup LanguageBron van
Extensible Markup LanguageDeel van
Extensible Markup LanguageGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Geography Markup Language (Begrip)BrederExtensible Markup Language
Rdf.jpg