Geoserver


Eigenschappen

VoorkeurslabelGeoserver
DefinitieIn computers is GeoServer een open-source server geschreven in Java waarmee gebruikers georuimtelijke gegevens kunnen delen, verwerken en bewerken.
SynoniemGeoservers, GeoServer, GeoServers
Toelichting op definitieHet is ontworpen voor interoperabiliteit en publiceert gegevens van elke grote ruimtelijke gegevensbron met behulp van open standaarden . GeoServer is uitgegroeid tot een gemakkelijke methode om bestaande informatie te verbinden met virtuele globes zoals Google Earth en NASA World Wind en met webgebaseerde kaarten zoals OpenLayers , Leaflet , Google Maps en Bing Maps . GeoServer fungeert als referentie-implementatie van de Open Geospatial Consortium Web Feature Service- standaard en implementeert ook de specificaties van de Web Map Service , Web Coverage Service en Web Processing Service.

Doelen
GeoServer streeft ernaar om als knooppunt te opereren binnen een vrije en open Spatial Data Infrastructure . Net zoals de Apache HTTP-server een gratis en open webserver heeft aangeboden om HTML te publiceren, wil GeoServer hetzelfde doen voor georuimtelijke gegevens.

GeoServer leest verschillende gegevensformaten, waaronder:

 • PostGIS
 • Oracle Spatial
 • ArcSDE
 • DB2
 • MySQL
 • MongoDB
 • Apache Solr
 • Shapefiles
 • GeoTIFF
 • GTOPO30
 • ECW , MrSID
 • JPEG2000


Via standaardprotocollen produceert het KML , GML , Shapefile, GeoRSS , PDF , GeoJSON , JPEG , GIF , SVG , PNG en meer. Bovendien kan men gegevens bewerken via het WFS-transactieprofiel (WFS-T). GeoServer bevat een geïntegreerde OpenLayers- client voor het bekijken van gegevenslagen.

GeoServer ondersteunt bovendien een efficiënte publicatie van georuimtelijke gegevens naar Google Earth door het gebruik van netwerklinks met KML. Geavanceerde functies voor Google Earth-uitvoer omvatten sjablonen voor aangepaste pop-ups, tijd- en hoogtevisualisaties en "superoverlays".

GeoServer vertrouwt op GeoTools , een GIS- bibliotheek.

Architectuur
GeoServer maakt gebruik van het Spring Framework , dat een architectuur voor verzoekverzending biedt voor modules die OGC-services implementeren. De webadministratie-applicatie maakt gebruik van wicket, waardoor extensies extra configuratieschermen kunnen toevoegen. De applicatie biedt een REST API geïmplementeerd met behulp van het spring-mvc-framework.

GeoServer is een webapplicatie die elke gangbare servletcontainer ondersteunt (een zelfstandige distributie is beschikbaar met de Jetty (webserver) als embedded server). GeoWebCache , een op Java gebaseerde cachingcomponent vergelijkbaar met TileCache , wordt gebundeld met GeoServer, maar is apart verkrijgbaar. Evenzo verpakt GeoServer GeoTools als een Java-bibliotheek, maar het is ook afzonderlijk verkrijgbaar.

GeoServer is een al lang bestaande applicatie en heeft verschillende architectonische veranderingen ondergaan. GeoServer 1.0 is gebouwd rond het STRUTS-framework, waarbij de migratie naar Spring en Wicket plaatsvond voor GeoServer 2.0. Vroege versies van de REST API gebruikten restlet vóór migratie naar spring-mvc-framework.
Voorbeeldhttps://opendata.hunzeenaas.nl/geoserver/OpenData/wms?service=WMS&version=1.1.0&request=GetMap&layers=OpenData:Watersysteemgebied&styles=&bbox=215000.0, 520000.0, 300000.0, 610000.0&width=725&height=768&srs=EPSG:28992&format=application/openlayers
Exacte overeenkomsthttps://en.wikipedia.org/wiki/GeoServer
Afbeelding vanGeoserver, gis lagen
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
GeoserverBreder
GeoserverBron van
GeoserverGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Apache Tomcat (Begrip)GerelateerdGeoserver
Cross Origin Resource Sharing (Begrip)GerelateerdGeoserver
Geocat (Begrip)GerelateerdGeoserver
Geocat Bridge (Begrip)GerelateerdGeoserver
Geocat live (Begrip)GerelateerdGeoserver
Geoweb (Begrip)GerelateerdGeoserver
Software as a Service (Begrip)GerelateerdGeoserver
Styled Layer Descriptor (Begrip)GerelateerdGeoserver
Web Feature Service (Begrip)GerelateerdGeoserver
Web Map Service (Begrip)GerelateerdGeoserver
Web Processing Service (Begrip)GerelateerdGeoserver
Rdf.jpg