reuzenbereklauw


Eigenschappen

Voorkeurslabelreuzenbereklauw
DefinitieDe reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een meerjarige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De soort wordt, in tegenstelling tot de inheemse gewone berenklauw, in België en Nederland beschouwd als een invasieve exoot die gezondheidsrisico's oplevert.
Synoniemheracleum mantegazzianum
Toelichting op definitieDe plant heeft klauwvormige bladeren. Ze is verwant aan de gewone berenklauw, maar veel groter. Nog sterker gelijkende verwante soorten zijn Sosnowsky's berenklauw en Perzische berenklauw.

De reuzenberenklauw kan, afhankelijk van de groeiplaats, in de lente in een paar maanden tijd uitgroeien tot een hoogte van 4 meter. Afhankelijk van de groeiplaats zullen de zaailingen na een of meerdere jaren de bloeifase bereiken. Het eerste jaar blijft de plant laag (50 cm), het jaar erop is hij meestal volgroeid, en bloeit van juni tot augustus met een variabel aantal samengestelde schermen vol witte bloemetjes. Na de bloei sterft de plant af.

De plant is vooral te vinden langs wegen en op plaatsen die niet begraasd of bewerkt worden. De plant komt veelal voor op ruderale terreinen met verstoorde, voedselrijke grond. Naast de natuurlijke verspreiding van zaden, worden zaden van deze invasieve plant ook per ongeluk verspreid door de mens via grondverzet.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenberenklauw
Video van
StatusDefinitief

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
reuzenbereklauwBreder
reuzenbereklauwBron van
reuzenbereklauwDeel van
reuzenbereklauwGerelateerd
reuzenbereklauwLid van Hunzeenaas

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg