belastingen

Eigenschappen

Voorkeurslabelbelastingen
DefinitieKrachtens algemene regels gevorderde, gedwongen eenzijdige geldelijke bijdrage van personen en instellingen, die binnen een bepaalde periode aan de overheid moeten betaald worden en bestemt zijn om uiteindelijk het geheel van de uitgaven van de overheid te dekken.
Publieksvriendelijke toelichtingBelastingen zijn verplichte bijdragen van alle burgers of bedrijven in een land aan de overheid, zonder dat er een directe prestatie van de overheid tegenover staat.
Toelichting op definitieFiscaal recht: door de fiscus bepaalde heffing ter financiering van publieke voorzieningen en overheidsinstellingen. Gedwongen bijdragen van burgers en bedrijven aan de overheid, waar geen rechtstreekse individuele tegenprestatie tegenover staat. Ze worden krachtens algemene regels gevorderd. 'Directe belastingen' worden geheven over inkomen, winst en (de overgang van) vermogen (voorbeelden: inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting, vermogensbelasting, successierecht). 'Indirecte' of 'kostprijsverhogende belastingen' verhogen de prijs van goederen en diensten (de belangrijkste: omzetbelasting BTW), accijnzen, motorrijtuigenbelasting en onroerende‑zaakbelasting).
Exacte overeenkomsthttps://www.encyclo.nl/lokaal/10593, https://www.finler.nl/kennis/belastingen/, https://www.cultureelwoordenboek.nl/economie/belastingen

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
belastingenBron van
belastingenGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
precariobelasting (Begrip)Brederbelastingen
waterschapsbelastingen (Begrip)Brederbelastingen
belastinggevallenmethode (Begrip)Gerelateerdbelastingen
Rdf.jpg