waterteunisbloem


Eigenschappen

Voorkeurslabelwaterteunisbloem
DefinitieDe kleine waterteunisbloem (Ludwigia peploides) is een overblijvende water- en oeverplant, die behoort tot de teunisbloemfamilie (Onagraceae) en wordt beschouwd als een invasieve soort.
Synoniemwaterteunisbloemen
Toelichting op definitieDe kleine waterteunisbloem is afkomstig uit Zuid-Amerika en geïntroduceerd in Europa als vijverplant. In Zuid-Europa kan de soort woekeren in natuurgebieden en zo de overige vegetatie wegconcurreren. In Nederland zijn enkele vondsten gedaan sinds 2003, waarvan de meesten verwijderd zijn. Kleine waterteunisbloem staat op het Convenant Waterplanten en de Unielijst. Dit houdt in dat bezit, handel en vervoer van deze soort verboden is en dat gevonden exemplaren bestreden moeten worden.

De kleine waterteunisbloem wordt 10 - 40 cm hoog en bloeit van juni tot in september.

De plant heeft op de knopen wortelende stengels, die dichte matten kunnen vormen. De planten verspreiden zich via stengelfragmenten die elders wortelen. De soort lijkt op waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora), maar is te onderscheiden met de grootte van de bloem en de vorm van het blad. Kleine waterteunisbloem heeft 7-17 mm lange kroonbladeren en 3-6 cm lange bladen met een duidelijke bladsteel en -schijf. De kroonbladeren van de waterteunisbloem zijn 15-25 mm lang en de 6-12 cm lange bladen lopen af langs de bladsteel
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_waterteunisbloem
Afbeelding van1280px-Jussie_rampante_Montpon_Chandos_%282%29.JPG


266px-Ludwigia_peploides_3.jpg
Waterteunisbloem

Kleine waterteunisbloem.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
waterteunisbloemBreder
waterteunisbloemBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg