Basisregistraties Adressen en Gebouwen

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 12:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-c5cac107-e7a8-4585-88ef-212f12e354a0 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=Basisregistraties Adressen en Gebouwen |Afkorting=BAG |Definitie...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

VoorkeurslabelBasisregistraties Adressen en Gebouwen
AfkortingBAG
DefinitieDe BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) bevat gemeentelijke basisgegevens van alle adressen en gebouwen in een gemeente.
Synoniembasisregistraties adressen en gebouwen, basisregistratie adressen en gebouwen, Basisregistratie Adressen en Gebouwen
Toelichting op definitieKopieën van al deze gegevens zijn verzameld in een Landelijke Voorziening ( BAG LV). Het Kadaster beheert de BAG LV en stelt de gegevens beschikbaar aan organisaties met een publieke taak, instellingen, bedrijven en particulieren. De Minister van BZK is systeemverantwoordelijk voor de BAG.

De BAG is een belangrijk onderdeel van het stelsel van basisregistraties. Hierin zijn de belangrijkste gegevens verzameld die de overheid nodig heeft om haar werk te doen. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens, namen en adressen van bedrijven en eigenaren van percelen. In verschillende wetten is de kwaliteit van deze gegevens gewaarborgd. Deze registraties zijn essentieel voor een goede dienstverlening van de overheid. Ze zijn van groot belang voor openbare orde en veiligheid, bestrijding van fraude en bij de voorbereiding van nieuw beleid.

De BAG is vastgelegd in een wettelijke regeling, waarin onder andere kwaliteitsborging en privacybescherming zijn vastgelegd. Ook zijn de taken en bevoegdheden van de betrokken partijen in de wet omschreven. Gemeenten realiseren de opbouw en het beheer van de BAG; het Ministerie van BZK is verantwoordelijk voor de wet en de realisatie van de landelijke voorziening. Alle organisaties met een publieke taak zijn vanaf 1 juli 2011 verplicht tot afname van de gegevens uit de BAG en hebben een terugmeldplicht als zij op eventuele fouten in de gegevens stuiten.
Exacte overeenkomsthttps://www.geobasisregistraties.nl/basisregistraties/adressen-en-gebouwen
Bijna overeenkomsthttps://www.digitaleoverheid.nl/overzicht-van-alle-onderwerpen/basisregistraties-en-afsprakenstelsels/inhoud-basisregistraties/bag/
Afbeelding vanBAG omgeving Aquapark 5 Veendam (Arcmap)
BAG omgeving Aquapark 5 Veendam (Arcmap)

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Basisregistraties Adressen en GebouwenBreder
Basisregistraties Adressen en GebouwenBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Basisregistratie Handelsregister (Begrip)GerelateerdBasisregistraties Adressen en Gebouwen
adres (Begrip)GerelateerdBasisregistraties Adressen en Gebouwen
adres (BAG) (Begrip)GerelateerdBasisregistraties Adressen en Gebouwen
Rdf.jpg