aquatisch

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 29 dec 2023 om 04:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelaquatisch
DefinitieAquatisch betekent aan water gebonden of met water te maken.
Synoniemaquatische
Toelichting op definitieEen aquatisch ecosysteem is bijvoorbeeld een vijver of beekje en een aquatisch ecoloog een specialist in (zoet)waterecosystemen. Dit in tegenstelling tot terrestrisch wat aan land gebonden betekent. (bron: Ecopedia)


Het water betreffend. Tegenstelling: terrestrisch. (bron: Marechal, P., Woordenwijzer Ecologie. Reaal Uitgevers, Lisse, 1991. / Aquo / DIV)

In het water levend, op het water betrekking hebbend. (bron: Hunze en Aa's)

De term "aquatisch" verwijst naar alles wat te maken heeft met water of zich afspeelt in waterige omgevingen. Het wordt gebruikt om te beschrijven wat zich in, op of rond water afspeelt, zoals aquatische ecosystemen, planten, dieren en processen.

Aquatische omgevingen omvatten onder andere oceanen, zeeën, meren, rivieren, moerassen, vijvers en beken. Aquatische ecosystemen zijn complexe systemen waarin verschillende organismen en interacties plaatsvinden. Aquatische planten en dieren hebben vaak specifieke aanpassingen ontwikkeld om te overleven en te gedijen in waterige omgevingen.

De term "aquatisch" kan ook worden gebruikt in bredere contexten, zoals aquatische wetenschappen, aquatische ecologie, aquatische biologie, enzovoort. Het bestuderen van aquatische systemen en processen is belangrijk voor het begrijpen van de biodiversiteit, het functioneren van ecosystemen en het behoud van waterbronnen. (bron: HEA)
Exacte overeenkomsthttps://www.ecopedia.be/encyclopedie/aquatisch, https://www.aquo.nl/index.php/Id-c5e2ad6a-3f2f-43bc-9c52-5b4b7e6161e1
Afbeelding van2444-master.jpg
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
aquatischBreder
aquatischBron van
aquatischGerelateerd
aquatischLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
waterdier (Begrip)Brederaquatisch
aquatische landbouw (Begrip)Deel vanaquatisch
aquatisch ecosysteem (Begrip)Gerelateerdaquatisch
planktivoor (Begrip)Gerelateerdaquatisch
water (Begrip)Gerelateerdaquatisch
Rdf.jpg