uiterwaard

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 27 mei 2023 om 02:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=0299560c-5bd9-62d6-1275-55eecfc81bdf |Paginanaam=Id-0299560c-5bd9-62d6-1275-55eecfc81bdf |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabeluiterwaard
DefinitieEen deel van het winterbed, door kaden en door bandijk of hoger gelegen land begrensd.
Synoniemuiterwaarden, uiterwaarde, uiterdijk, uiterdijken
Toelichting op definitieStroken land langs een rivier tussen de zomer en de winterdijk. Het zijn buitendijkse gronden die in de winter, bij aanvoer van veel regenwater, onder water staan. In de zomer worden ze meestal voor beweiding gebruikt. (bron: CHO(323) / Aquo / DIV)


Uiterwaarden (ook: uiterwaarde en uiterdijk) zijn gronden die gelegen zijn tussen een winterdijk en de bedding van een beek of rivier. De primaire functie van de uiterwaard is waterhuishoudkundig. Het is de ruimte die de rivier nodig heeft om tijdelijke piekafvoeren aan te kunnen. In perioden van grote waterafvoer lopen de uiterwaarden tot aan de winterdijken onder water. Gebieden in de winterbedding die een deel van het jaar onder water staan worden broeken genoemd. In Vlaanderen worden uiterwaarden beemden of meersen genoemd.

Uiterwaarden zijn buitendijkse gronden. Ze ontstonden na bedijking van de rivieren in de middeleeuwen. Geulen binnen de uiterwaarden heten strang of hank. Door de uiterwaarden aan de rivierzijde van een (lage) zomerdijk te voorzien wordt de frequentie van overstromen beperkt. Dit is vooral belangrijk ten behoeve van het gebruik als weide voor vee. Incidentele bevloeiing in de wintermaanden werd vroeger door de boeren verwelkomd omdat sedimentering de vruchtbaarheid van de grond bevorderde. Soms zijn in uiterwaarden op pollen of terpen boerenbedrijven gebouwd. Ook steenfabrieken vestigden zich er vaak, ze dolven er de benodigde klei. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-278f0388-8715-4921-8fff-d7cb0a3468af, https://nl.wikipedia.org/wiki/Uiterwaard
Afbeelding vandoorsnede van een rivierbedding met uiterwaarden
Doorsnede van een rivierbedding met uiterwaarden.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
uiterwaardBreder
uiterwaardBron van
uiterwaardDeel van
uiterwaardGerelateerd
uiterwaardLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
zomerdijk (Begrip)Gerelateerduiterwaard
Rdf.jpg