zeespiegel


Eigenschappen

Voorkeurslabelzeespiegel
DefinitieDe oppervlakte van de zee.
Synoniemzeeniveau
Toelichting op definitie(bron: Aquo / DIV)


Het zeeniveau is de gemiddelde hoogte van de zeespiegel (het vlak van de zee), als alle variaties die het gevolg zijn van de getijden worden weggemiddeld. Er zijn twee manieren om de hoogte van het zeewater te meten: het absolute zeeniveau ten opzichte van het middelpunt van de Aarde en het relatieve zeeniveau ten opzichte van de zeebodem.

Het zeeniveau is het resultaat van het volume vloeibaar water op Aarde en van de gemiddelde temperatuur die de gemiddelde dichtheid van het water beïnvloedt. Veranderingen in het absolute zeeniveau (zogenaamde eustatische veranderingen) zijn in de loop van de geologische tijdschaal en zelfs in de geschreven geschiedenis voorgekomen. Als er veel ijs op de poolkappen en in gletsjers is opgeslagen daalt de zeespiegel, in glaciale perioden (ijstijden) zelfs met vele tientallen meters.

Het zeeniveau wordt als referentievlak gebruikt om hoogte aan te duiden van locaties op het land (zoals luchthavens en woonplaatsen) en van vliegtuigen in de lucht. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-c365f30a-794b-4278-9f29-73baa64506df, https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeniveau
Afbeelding van300px-North_Sea_Sea_Level_RisksFr.png
Kwetsbaarheid voor zeespiegelstijging bij locaties aan de Noordzee
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
zeespiegelBreder
zeespiegelBron van
zeespiegelDeel van
zeespiegelGerelateerd
zeespiegelLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
agger (Begrip)Brederzeespiegel
buioscillatie (Begrip)Brederzeespiegel
zeespiegelstijging (Begrip)Brederzeespiegel
slotgemiddelde (Begrip)Deel vanzeespiegel
eb (Begrip)Gerelateerdzeespiegel
zee (Begrip)Gerelateerdzeespiegel
Rdf.jpg