aardoppervlak

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 14:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=b44a2664-3210-7090-3002-77936a19413a |Paginanaam=Id-b44a2664-3210-7090-3002-77936a19413a |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelaardoppervlak
DefinitieHet aardoppervlak is het grensvlak tussen de vaste aardkorst, samen met het erop gelegen water, en de atmosfeer. Het aardoppervlak beslaat ongeveer 510 miljoen km² en kan op verschillende manieren in halfronden of hemisferen worden ingedeeld.
Synoniemaardoppervlakte
Toelichting op definitieOngeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.

De bestudering van de inrichting van het aardoppervlak heet geografie of aardrijkskunde. Behalve de inrichting van het aardoppervlak door de mens (sociale geografie) valt ook de natuurlijke staat van het oppervlak (fysische geografie) onder geografie.

De vorm en het ontstaan van het landschap en de landvorm heet geomorfologie. De vorm van de oppervlakte is afhankelijk van een samenspel van geomorfologisch processen als erosie (afbraak) en sedimentatie. Door tektonische processen kan de aardkorst dalen of juist omhoog bewegen. De natuurlijke processen die de landvorm bepalen zijn de zee (marien proces), rivieren (fluviatiel proces), landijs (glaciaal proces) en de wind (eolisch proces).

Het opmeten van het aardoppervlak heet geodesie. De geodesie probeert de vorm van het oppervlak zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven, inclusief het oppervlak van de zeebodem. Een doel is het bepalen van de vorm van de Aarde en het opmeten van het zwaartekrachtsveld.

De bodemkunde ten slotte bestudeert de bovenste laag onder het oppervlak. Aan het oppervlak werkt de atmosfeer op harde gesteenten in wat voor verwering en erosie zorgt. Verwering verkleint het gesteente, waardoor de bovenste laag vaak uit los materiaal bestaat, dat regoliet genoemd wordt. Hierin kunnen planten wortelen en diverse organismen leven. Een regoliet waarin biologische activiteit ontstaat wordt een bodem genoemd. Afhankelijk van de graad van verwering en de chemische samenstelling van het oorspronkelijke gesteente zijn er verschillende bodemsoorten te onderscheiden.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Aardoppervlak
Afbeelding van700px-Continental_models.gif
Indeling van het landoppervlak in continenten.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
aardoppervlakBreder
aardoppervlakBron van
aardoppervlakGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
maaiveld (Begrip)Gerelateerdaardoppervlak
morfologie (Begrip)Gerelateerdaardoppervlak
Rdf.jpg