watererosie

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 06:41 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-5201c289-5a1c-4c55-9b14-305cbb63d32c |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=watererosie |Definitie=Watererosie is een proces waarbij bodemde...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelwatererosie
DefinitieWatererosie is een proces waarbij bodemdeeltjes door de impact van regendruppels en stromend water worden losgemaakt en getransporteerd, hetzij laagsgewijs over een grote oppervlakte, hetzij geconcentreerd in 'rills' of geulen.
Publieksvriendelijke toelichtingAls water in aanraking komt met de aarde, heeft dat een schurende werking. Wanneer er jarenlang golven tegen een rots aankomen, neemt het water steeds hele kleine deeltjes rots weg. Hierdoor zijn rotsen vlakbij het zee-oppervlak wat dunner. Ook het water in rivieren heeft deze werking. Door de stroming neemt het water deeltjes van het aardoppervlak mee. Rivieren veranderen daarom ook nog wel eens van vorm. De deeltjes die de rivier meeneemt, worden ergens anders weer afgezet. Dat heet sedimentatie.
Synoniemuitspoeling, uitspoelen
Toelichting op definitieWatererosie leidt onder meer tot een afname van de bodemkwaliteit en -productiviteit, maar ook tot belangrijke schade door modderoverlast in stroomafwaarts gelegen (woon)gebieden.

Wanneer kale aarde op een helling ligt, dan stroomt bij regenval grond met het water langs het oppervlak naar beneden. Dit geeft een verhoogde kans op aardverschuivingen. Watererosie geeft kenmerkende erosiegeulen. Een erosiegeul kan mansdiep zijn of nog dieper, en transporteert bij regenval grote hoeveelheden water en meegespoelde bodemdeeltjes naar een rivier of meer.

Door beplanting wordt de grond vastgehouden. Aangezien water langs plantenwortels beter in de grond kan infiltreren krijgt het ook minder kans om langs het oppervlak af te stromen.

Verticale rivierwerking is het proces van erosie en sedimentatie.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Erosie, https://www.mrchadd.nl/academy/vakken/aardrijkskunde/wat-is-erosie-en-welke-verschillende-soorten-zijn-er
Afbeelding vanwatererosie


watererosie
Watererosie, Archemerberg.

uitspoeling van een maaipad

uitspoeling van een maaipad

uitspoeling van een maaipad
Uitspoeling van een maaipad.

uitspoeling talud

Uitspoeling talud.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
watererosieBreder
watererosieBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
afkalven (Begrip)Brederwatererosie
ontgronding (Begrip)Brederwatererosie
faunarand (Begrip)Gerelateerdwatererosie
Rdf.jpg