zout water


Eigenschappen

Voorkeurslabelzout water
DefinitieWater met een chloridengehalte hoger dan 10.000 mg/l.
Publieksvriendelijke toelichtingDe zeeen en oceanen bevatten zout water. Heel simpel eigenlijk omdat het zout in heel kleine beetjes wordt meegenomen vanuit het zoete water dat in zee uitstroomt. En omdat zout niet verdampt, blijft alles in zee achter.
Synoniemzoutwater
Toelichting op definitieNormaal zeewater, met een zoutgehalte van 33,34 g/kg, bestaat hoofdzakelijk uit de volgende elementen: 18,98 g/kg chloor, 10,561 g/kg natrium, 1,272 g/kg magnesium, 884 mg/kg zwavel, 400 mg/kg kalk en 380 mg/kg kalium. (bron: Redeke, H.C. (postume uitgave), Hydrobiologie van Nederland. De zoete wateren. Backhuys en Meesters, Amsterdam, 1975, gewijzigd / Aquo)


Zout water is een oplossing van zouten in water. Meestal wordt hieronder een fysiologische zoutoplossing van 0,9% onder verstaan, maar in de Angelsaksische wereld wordt er een zoutgehalte van meer dan 1,8% mee bedoeld. Hiertoe worden bijvoorbeeld zeewater, het water van zoutmeren (en zoutpannen) of pekel gerekend.

Water met een lagere saliniteit (zoutgehalte), bijvoorbeeld bij de uitmonding van rivieren in de zee, wordt in aflopende volgorde van zoutgehalte zilt water of brak water genoemd. Water met een zoutgehalte van minder dan 0,1% wordt zoetwater genoemd. Op de Aarde heeft het zeewater van de oceanen het hoogste zoutgehalte en tegelijkertijd ook de grootste wateromvang. Het gemiddelde zoutgehalte van de zeeën ligt rond 3,5%. In de Botnische Golf daalt het zoutgehalte naar het noorden toe tot slechts 0,2%. De saliniteit van het Techirghiolmeer (Roemenië) is 8%[1]. Het water van de Dode Zee bevat 33% zout. In het Assalmeer (Djibouti) en in Garabogazköl (Turkmenistan) zit gemiddeld 35% zout. De hoogste zoutconcentratie (40%) bevindt zich echter in het water van het Don Juanmeer in Antarctica. Voor een uitgebreid overzicht van de saliniteiten van meren, zie de tabel.

Een verzadigde zoutoplossing heeft een bevriezingspunt van -21°C, een kookpunt van 109°C en bevat 356 g NaCl per liter bij een temperatuur van 0°C (359 g/l bij 25°C). Zout water heeft een lagere soortelijke warmtecapaciteit dan zoetwater, maar een elektrische geleidbaarheid die enkele ordes van grootte hoger ligt dan die van zoetwater. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-5c7992b1-2adb-4a85-bce4-07f4f9abeb70, https://www.begrippenxl.nl/droogte/nl/page/zout%20water, https://nl.wikipedia.org/wiki/Zout_water
Bijna overeenkomsthttp://www.duikkids.nl/Pagina%27s/Water%20-%20raar%20spul/Zoet%20en%20zout.html
Afbeelding vanTabel zoet brak zilt zout pekel.jpg

Aanduidingen voor de saliniteit van water (in ‰, delen per 1000)

Het Wad

Het Wad.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
zout waterBreder
zout waterBron van
zout waterLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
bellenscherm (Begrip)Gerelateerdzout water
euhalien (Begrip)Gerelateerdzout water
zoutgradiënt (Begrip)Gerelateerdzout water
zouttong (Begrip)Gerelateerdzout water
Rdf.jpg