Nederlandse Norm

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 14:49
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

VoorkeurslabelNederlandse Norm
AfkortingNEN
DefinitieNorm die door de Stichting Nederlands Normalisatie-instituut is uitgegeven.
Publieksvriendelijke toelichtingGoede afspraken over producten, diensten en werkwijzen zijn belangrijk. Is veiligheid in het geding, dan zijn ze zelfs van levensbelang. Zoals afspraken over speeltoestellen, woningen, ontruimingsplannen en cyber security. In Nederland is NEN al 100 jaar het centrum van normalisatie. NEN helpt bedrijven en andere partijen om onderling heldere en toepasbare afspraken te maken. NEN vertegenwoordigt ook Nederlandse bedrijven en partijen om samen met centra in andere landen afspraken te maken op Europees en zelfs internationaal niveau.
SynoniemNEderlandse norm, Nederlands Normalisatie-instituut, NEN, NEN norm, NEN normen, normalisatie
Toelichting op definitieNEN is de afkorting van Nederlandse Norm en tevens sinds 8 mei 2000 de naam van het nauwe samenwerkingsverband van de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut en de Stichting Koninklijk Nederlands Elektrotechnisch Comité (NEC) (gespecialiseerd in de normalisatie van elektrotechniek, informatietechnologie en telecommunicatie).

Beide organisaties werken nauw samen vanuit één gecombineerd onderkomen te Delft, zij het nog wel elk met een eigen bestuur.

NEN begeleidt en stimuleert de ontwikkeling van normen. Normen zijn afspraken die marktpartijen vrijwillig met elkaar maken over de kwaliteit en veiligheid van hun producten, diensten en processen. Als neutrale partij inventariseert NEN aan welke normen behoefte is en brengt de organisatie belanghebbenden bij elkaar om deze normen te financieren en ontwikkelen. Dat doet NEN zowel binnen sectoren als op nationaal, Europees en mondiaal niveau. Zo vertegenwoordigt Stichting NEC Nederland op Europees niveau als lid van CENELEC (Comité Européen de Normalisation Electrotechnique) en op mondiaal niveau als lid van het IEC (International Electrotechnical Commission).

Daarnaast beheert en publiceert NEN de voor Nederland geldende normen op zeer uiteenlopende gebieden. Er bestaan ruim 1500 specifiek Nederlandse normen en er zijn er nog veel meer geldig in Nederland omdat ze bijvoorbeeld vanuit Europa komen (NEN-EN, Eurocodes) of op wereldschaal geldig zijn (ISO).

Er zijn voor veel onderwerpen normen beschikbaar. Voorbeelden zijn normen over gebruiksvoorwerpen, over de bescherming van persoonsgegevens, keuringsmethoden, papierformaten, brandwerendheid van bouwmaterialen en de nummering van weken. Bekende normen zijn ISO 9000 (voor kwaliteitssystemen) en NEN 1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties).

NEN geeft ook informatie, cursussen en advies over normalisatie, normen en het gebruik van normen in de praktijk. (bron: Wikipedia)

Door het NEN instituut vastgestelde technische norm voor constructies en materialen. (bron: DIV)
Voorbeeldhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_NEN-normen
Exacte overeenkomsthttp://regelgeving.omgevingswet.overheid.nl/id/concept/NEN, https://nl.wikipedia.org/wiki/NEN
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Nederlandse NormBreder
Nederlandse NormBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
NEN 3610 basismodel voor informatiemodellen (Begrip)BrederNederlandse Norm
Internationale Organisatie voor Standaardisatie (Begrip)GerelateerdNederlandse Norm
NEN-EN (Begrip)GerelateerdNederlandse Norm
geo-standaarden (Begrip)GerelateerdNederlandse Norm
Rdf.jpg