intergetijdengebied

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 14:52 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=5b6914ad-8996-652c-c48e-ec04b115194d |Paginanaam=Id-5b6914ad-8996-652c-c48e-ec04b115194d |Elementtype=Begrip |Publicatiestatus=Publicer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelintergetijdengebied
DefinitieHet intergetijdengebied, ook bekend als mediolitorale zone of intertidale zone, is het gebied dat onder water staat bij hoogtij maar boven water komt bij laagtij.
Synoniemmediolitorale zone, intertidale zone, mediolitoraal
Toelichting op definitieBinnen dit gebied komen wereldwijd verschillende habitats voor, waarin verschillende soorten organismen leven zoals zeesterren, zee-egels en talrijke soorten koraal. Ook de geografische gesteldheid is wisselend, zo omvat het gebied rotskusten, zandstranden en moerassig terrein, zoals moddervlakten. Het gebied kan een smalle strook zijn, zoals het geval is bij de Pacifische eilanden die een smal getijdengebied kennen, maar kan ook vele meters breed zijn waarbij ondiepe strandhellingen in aanraking kunnen komen met extreem hoogtij. De in dit gebied levende organismen hebben zich aangepast aan de harde extremen waaraan ze hier blootgesteld zijn. Zo is water regelmatig beschikbaar als gevolg van de getijdenbeweging, maar varieert van zoet water tijdens regenbuien en water met een hoog zoutgehalte met als gevolg opdrogende zoutkorsten na vloed. Ook kunnen zeedieren van hun omgeving losraken door de golfslag. Verder kan er ook sprake zijn van extreme temperatuurverschillen, van heel heet als gevolg van blootstelling aan de volle zon tot bevriezing in de regio's met koude klimaten. Toch kunnen deze barre microklimatologische omstandigheden verzacht worden door lokale kenmerken en grote planten, bijvoorbeeld mangrovebomen. De zeedieren die zich aangepast hebben om hier te leven, kunnen gebruikmaken van de voedingstoffen die in grote hoeveelheden vanuit de zee komen en door de getijden naar deze zone verplaatst worden. (bron: Wikipedia)
VoorbeeldHet Wad.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Intergetijdengebied
Afbeelding vanHet Wad

Het Wad.
520px-Porto_Covo_February_2009-2.jpg

Bij rotskusten kunnen zich tijdens hoogtij getijdenpoelen vormen.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
intergetijdengebiedBreder
intergetijdengebiedBron van
intergetijdengebiedGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
het Wad (Gebied)Brederintergetijdengebied
Waddenzee (Gebied)Gerelateerdintergetijdengebied
Rdf.jpg