meetkunde

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 03:12 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-718ac0bb-b670-479b-9b92-30fc39e0651a |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=meetkunde |Definitie=De meetkunde of geometrie (van Oudgrieks:...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelmeetkunde
DefinitieDe meetkunde of geometrie (van Oudgrieks: γεωμετρία, γῆ "aarde", μέτρον "maat"), het "meten van de aarde", is het onderdeel van de wiskunde, dat zich bezighoudt met het bepalen van afmetingen, vormen, de relatieve positie van figuren en de eigenschappen van de ruimte. De specifiek Nederlandse term meetkunde werd rond 1600 door de Vlaamse wiskundige Simon Stevin geïntroduceerd. Een wiskundige die op het gebied van de meetkunde werkt, wordt een meetkundige genoemd.
Toelichting op definitieDe meetkunde is een van de oudste wetenschappen. Aanvankelijk begonnen als een geheel van praktische kennis over lengten, oppervlakten en volumen werd de meetkunde in de 3e eeuw v.Chr. door Euclides van Alexandrië van een axiomatisch fundament voorzien. Al in het klassieke Griekenland werden de eerste axioma's geformuleerd (waaronder de postulaten van Euclides), waar later de gehele meetkunde zich uit heeft ontwikkeld. De axioma's werden gebruikt voor de wiskundige definitie van punten, rechte lijnen, krommen en vlakken. Euclides' behandeling van de meetkunde – de euclidische meetkundewas bijna 2000 jaar de norm, waaraan al het andere werk werd afgemeten.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Meetkunde
Afbeelding van260px-Regelmatig_achtvlak.png
Een regelmatig achtvlak is een meetkundig figuur.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
meetkundeBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
goniometrie (Begrip)Bredermeetkunde
ijken (Begrip)Bredermeetkunde
oppervlak meetkunde (Begrip)Bredermeetkunde
oppervlakte (Begrip)Bredermeetkunde
diameter (Begrip)Deel vanmeetkunde
remote sensing (Begrip)Deel vanmeetkunde
Rdf.jpg