draaikolk


Eigenschappen

Voorkeurslabeldraaikolk
DefinitieWervel van een zekere grootte, die zich aan het wateroppervlak vertoont.
Synoniemdraaikolken, kolk, wervel, wieling, draaikolkje, draaikolkjes
Toelichting op definitie(bron: CHO (564) / Aquo)


Een draaikolk is een sterke wervel in een vloeistof, gewoonlijk water, die naast een draaiende stroombeweging tevens een neerwaartse stroom kent. In een oppervlaktewater kan een sterke draaikolk daardoor gevaar opleveren voor zwemmers en ook voor de scheepvaart.

In zee kan een draaikolk ontstaan door het getij. De meeste daardoor ontstane draaikolken zijn niet echt sterk, een sterkere draaikolk wordt ook wel een maalstroom genoemd. De sterkste draaikolk (of maalstroom) is de Moskstraumen (ook wel bekend in het Noors als Malstrøm, een verbastering van het Nederlandse woord 'maalstroom') bij de Lofoten in Noorwegen, met een gemiddelde snelheid van 27,8 km/u. In de literatuur heeft deze draaikolk als inspiratie gediend voor Edgar Allan Poe en voor Jules Verne (Twintigduizend mijlen onder zee). In Canada bevindt zich de 'Old Sow', waarvan de gemiddelde snelheid 27,7 km/u is.

In waterlopen zoals rivieren treden draaikolken op bij watervallen, in stroomversnellingen, in rivierbochten en in het algemeen bij plotselinge hoogteverschillen. Bij dijkdoorbraken zijn draaikolken verantwoordelijk voor het ontstaan van wielen, ronde en betrekkelijk diepe plassen die achter de plaats van een doorbraak gevormd worden.

Het verschijnsel dat ontstaat wanneer men het bad of de wasbak laat leeglopen is eveneens een, zij het kleine, draaikolk. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-022a2dd5-4532-4300-bb69-6e01e5007e6a, https://nl.wikipedia.org/wiki/Draaikolk
Afbeelding vandraaikolk


draaikolk
Draaikolkjes in primaire watergang.

38_big.jpg

Image667.gif


Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
draaikolkBreder
draaikolkBron van
draaikolkGerelateerd
draaikolkLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
maalstroom (Begrip)Brederdraaikolk
neer (Begrip)Gerelateerddraaikolk
Rdf.jpg