elektrovis apparaat


Eigenschappen

Voorkeurslabelelektrovis apparaat
DefinitieEen bemonsteringsapparaat met schepnet waar een elektrische stroom op staat.
Synoniemelektrovis apparaten, elektrovis apparaat, elektrovissen
Toelichting op definitieMet een elektrovisapparaat wordt een elektrisch stroomveld gegenereerd rondom een schepnet waarmee vissen tijdelijk verdoofd kunnen worden. Na verdoving worden de vissen uit het water gehaald om te determineren en op te meten. Daarna worden de vissen weer vrijgelaten in het water.

Het gaat om visserij m.b.v. stroom. Deze techniek gebruikt waterschap Hunze en Aa's bij de uitvoering van KRW bemonsteringen in de meren, kanalen en beken die het waterschap beheert. (bron: Hunze en Aa's)

Elektrovisserij is visvangtechniek waarbij een elektrische stroom door het water wordt gevoerd. Vissen raken daardoor gedesoriënteerd en zwemmen zo in een gedwongen zwembeweging (galvanotaxis) naar de anode. Ze kunnen zo gemakkelijk worden verzameld met een schepnet. Omdat onoordeelkundig gebruik van elektrovisapparatuur voor vissen en mensen grote risico's met zich meebrengt, is elektrovisserij aan regels gebonden.

Tussen een anode en kathode wordt een elektrisch stroomveld in het water opgewekt. Elektrische stroompjes stimuleren de zintuigzenuwen van de vissen die zich in het stroomveld bevinden en de daaropvolgende reflexen vanuit de hersenen zet via de motorische zenuwen de gedwongen zwembeweging, de galvanotaxis, naar de anode (het schepnet) in gang. In plaats van vluchten zwemmen de vissen willoos tot op de anode waarna zij geschept kunnen worden.

Wanneer vissen verkrampt (tetanos) of bewusteloos raken is het elektrische stroomveld te sterk. Het is de kunst om de stroomsterkte zo af te regelen dat zij slechts worden gedirigeerd en in een goede conditie op de anode af komen zwemmen. De vissen dienen, zelfs na determinatie, weging en meting, geen enkele schade op te hebben gelopen en weer vlot weg te kunnen zwemmen na hun vrijlating. (bron: Wikipedia)
Voorbeeldhttps://www.wur.nl/nl/dossiers/dossier/pulsvisserij.htm
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrovisserij
Afbeelding vanelektrovisserij
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
elektrovis apparaatBreder
elektrovis apparaatBron van
elektrovis apparaatGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
pulsdraad (Begrip)Brederelektrovis apparaat
Rdf.jpg