wantij


Eigenschappen

Voorkeurslabelwantij
DefinitieVerticaal getij dat niet of nauwelijks met stroming gepaard gaat, als gevolg van de toetreding van de getijgolf vanuit twee richtingen.
Publieksvriendelijke toelichtingDe plaats, het moment dat er een "getijloospunt" zich voordoet. (bron: https://edepot.wur.nl/182288, verklarende Hydrologische woordenlijst / Aquo / DIV)


Het wantij is de plaats, gelegen tussen een eiland en de kust, waar tijdens vloed de beide getijstromen samenkomen die zich via de zeegaten aan weerszijden van het eiland naar het gebied tussen eiland en kust bewegen. Op het wantij is wel sprake van eb en vloed maar nauwelijks van stroming. In gebieden met een zachte bodem, zoals in de Waddenzee, bezinkt daarom op deze plek het meeste slib, met als gevolg dat het wantij vaak een ondiepe zone is. Het wantij is bijna nooit één plek maar vrijwel altijd een lijn tussen kust en eiland.

Voor vaartochten die over het water tussen eiland en kust voeren, is het wantij vaak een barrière; voor wadlopen daarentegen is het een richtlijn: de wadlooproute ligt doorgaans over of vlak bij het wantij.

Bij de enige eilanden die in Nederland, sinds de aanleg van de Deltawerken, nog een wantij hebben, de Waddeneilanden, ligt het wantij niet midden achter het eiland, maar naar het oosten verschoven. Dit komt doordat het tijdstip van opkomend water langs de Nederlandse kust van west naar oost verloopt: het wordt in Den Helder eerder hoogwater dan in Delfzijl. Als gevolg daarvan komt de vloedstroom langs de westkant van een eiland eerder binnen dan die langs de oostkant en ontmoeten ze elkaar dus ook oostelijk van het midden. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-c5910f3c-8b7e-498a-b140-ccde25dd32cc, https://nl.wikipedia.org/wiki/Wantij_(oceanografie)
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
wantijBreder
wantijBron van
wantijLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg