autecologie

Eigenschappen

Voorkeurslabelautecologie
DefinitieStudie van de relaties tussen individu en milieu.
Synoniemauto-ecologie
Toelichting op definitie(bron: Ecologische normen waterbeheer. Deeladvies III: beschrijving van de parameters. Gezondheidsraad, Rapport no. 89/21, Den Haag, 1989 / Aquo)


Aut(o)ecologie is een ecologische benadering, die de interacties van individuele organismen met hun omgeving bestudeert. Een autecologische benadering verschilt van zowel de gemeenschapsecologie (community ecology)/vegetatiekunde als van de populatiebiologie, door een grotere nadruk op (soortspecifieke) aanpassingen van individuele dieren, planten of andere organismen.

De autecologie onderzoekt de soortspecifieke eisen en aanpassingen aan milieufactoren, waaronder weerstand (resistence) en veerkracht (resilience) van individuele organismen, om zo de geografische verspreiding van de soort beter te begrijpen. Een dergelijk onderzoek kan bijvoorbeeld plaatsvinden door verplaatsingsexperimenten, zoals het naar het laagland verplanten uit de Alpen van een soort. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-b69e2059-cc7a-41f9-973a-4f2074e70834, https://www.aquo.nl/index.php/Id-0556ee10-7607-4187-913d-a7acd451e011, https://nl.wikipedia.org/wiki/Autoecologie
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
autecologieBreder
autecologieBron van
autecologieGerelateerd
autecologieLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg