contourlijn

Versie door HEAbot (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 13:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelcontourlijn
DefinitieEen contourlijn (ook Isoline , isopleth of isarithm ) een functie van twee variabelen is een kromme waarlangs de functie een constante waarde, zodat de curve verbindt punten van gelijke waarde.
Synoniemcontourlijnen, isoline
Toelichting op definitieHet is een vlakke doorsnede van de drie-dimensionale grafiek van de functie f ( x , y ) evenwijdig aan de x , y- vlak. In cartografie , een contourlijn (vaak enkel een "omtrek") verbindt punten van gelijke hoogte (hoogte) boven een bepaald niveau, zoals het gemiddelde zeeniveau . Een hoogtekaart is een kaart geïllustreerd met contourlijnen, bijvoorbeeld een topografische kaart geeft daarmee valleien en heuvels en de steilheid of de zachtheid van hellingen. De contourinterval van een hoogtekaart is het hoogteverschil tussen opeenvolgende contourlijnen.

Meer in het algemeen, een contourlijn van een functie van twee variabelen is een kromme verbindingspunten waarbij de functie dezelfde bijzondere waarde.

De helling van de functie altijd loodrecht op de contourlijnen. Als de lijnen dicht bij elkaar de grootte van het verloop is groot: de variatie is steil. Een level set is een generalisatie van een contourlijn van functies van een aantal variabelen.

Contourlijnen gebogen, rechte of een mengsel van beide lijnen op een kaart beschrijft het snijpunt van een echte of hypothetische oppervlak met één of meer horizontale vlakken. De configuratie van deze contouren laat kaartlezers relatieve verloop van een parameter af te leiden en schatten dat parameter op specifieke plaatsen. Contourlijnen kan hetzij worden gevonden op zichtbare driedimensionaal model van het oppervlak , zoals wanneer een photogrammetrist bekijken van een stereo-model plots hoogtelijnen of geïnterpoleerd uit geschatte oppervlak verhogingen , zoals wanneer een computerprogramma draden contouren via een netwerk van waarnemingspunten van het gebied zwaartepunten. In het laatste geval is de werkwijze voor interpolatie beïnvloedt de betrouwbaarheid van individuele isolijnen en de weergave van helling , putten en pieken.
Exacte overeenkomsthttps://nl.qwe.wiki/wiki/Contour_line
Afbeelding van573px-Contour3D.jpg

Een drie-dimensionale oppervlak, waarvan de contour grafiek hieronder.

521px-Contour2D.svg.png

Een tweedimensionale contour grafiek van de driedimensionale oppervlak in de bovenstaande foto.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
contourlijnBreder
contourlijnBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
hoogtecontour (Begrip)Bredercontourlijn
Rdf.jpg