atoom

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 06:39 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=0e350b77-b643-5d72-e067-4d9f617f55c0 |Paginanaam=Id-0e350b77-b643-5d72-e067-4d9f617f55c0 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=atoom |Def...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelatoom
DefinitieHet kleinste deeltje materie dat voor elk element uniek is.
Synoniematomen
Toelichting op definitieAtomen zijn de bouwstenen van alle materie. (bron: www.lenntech.com / Aquo)


Atomen (Oudgrieks: ἄτομος, atomos‚ ondeelbaar) zijn de kleinste deeltjes waarin materie met scheikundige methoden opgedeeld kan worden. Een atoom is onvoorstelbaar klein; er gaan meer atomen in een glas water, dan glazen water in alle oceanen op aarde. Atomen vormen de kleinste bouwsteen van ieder chemisch element.

Alle atomen van een gegeven element hebben hetzelfde atoomnummer: ze bevatten hetzelfde aantal protonen. Neutrale atomen hebben evenveel elektronen als protonen. Een ion is een geladen atoom dat een tekort, of juist een overschot aan elektronen heeft. Atomen van eenzelfde element kunnen verschillen qua atoommassa, omdat het aantal neutronen in de atoomkern kan variëren. Dergelijke atomen zijn isotopen van elkaar. Atomen van verschillende elementen zijn onderling essentieel verschillend. De materiaaleigenschappen van stoffen en materialen, en hun gedrag in chemische reacties, worden bepaald door de eigenschappen en de onderlinge relaties van de atomen waaruit de materie is opgebouwd.

Natuurkundigen gaan uit van een atoommodel waarin atomen uit drie soorten kleinere, subatomaire deeltjes bestaan: protonen, neutronen, en elektronen. Deze deeltjes kunnen ook los voorkomen, buiten het atoom. Vrijwel alle scheikundige en natuurkundige eigenschappen van op aarde voorkomende materie zijn gekoppeld aan de eigenschappen van atomen. Het atoom is daarom een sleutelbegrip in beide wetenschappen. De fysische eigenschappen van afzonderlijke atomen, waarbij scheikundige stofeigenschappen buiten beschouwing worden gelaten, worden bestudeerd in de atoomfysica.

In bijvoorbeeld sterren, neutronensterren en zwarte gaten komt materie voor die niet uit atomen is opgebouwd. De studie van deze – vanuit aards perspectief bijzondere – vormen van materie vormt het terrein van de plasmafysica en de astrofysica. (bron: WIkipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-c11d3757-226f-4bec-993a-81a4682d1fd7, https://nl.wikipedia.org/wiki/Atoom, http://www.rws.nl/abdl#DEF-0240
Afbeelding vanmaxresdefault.jpg
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
atoomBreder
atoomBron van
atoomDeel van
atoomGerelateerd
atoomLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
samengestelde stof (Begrip)Gerelateerdatoom
Rdf.jpg