hoogveen


Eigenschappen

Voorkeurslabelhoogveen
DefinitieHoogveen, ook wel ombrotroof veen, ombrogeen veen of klimatisch veen genoemd, is mineraalarm, zuur drasland met een aan deze extreme omstandigheden aangepaste vegetatie en fauna.
Toelichting op definitieIn tegenstelling tot laagveen wordt hoogveen uitsluitend door neerslag (precipitatie) en de in de lucht aanwezige mineralen verzorgd. Het is een hydrologisch en ecologisch bijzonder veentype. Hoogvenen met een dikte van soms vijf meter of meer zijn in duizenden jaren ontstaan, sinds het Subatlanticum. De groei van veenmossen speelde daarbij een cruciale rol.

Hoogvenen worden wereldwijd sterk bedreigd door turfwinning en het indringen van mineraalrijk water uit de omgeving dat afkomstig is van landbouw of industrie. Levend en groeiend hoogveen vindt men tegenwoordig nog maar weinig. De laatste grote hoogveengebieden bevinden zich in West-Siberië en Canada. Er is echter ook tropisch hoogveen, zoals in het Surinaamse natuurreservaat Wanekreek. (bron: Wikipedia)

Hoogveen wordt onder water gevormd, maar boven de grondwaterspiegel. Het bestaat vrijwel uitsluitend uit de resten van veenmos (Sphagnum), dat dikke kussens vormt en regenwater vasthoudt, waardoor de waterspiegel van het hoogveengebied boven de lokale grondwaterstand kan uitstijgen. Dit voorkomt dat de kussens uitdrogen. Hoogveen komt vooral in het noorden, oosten en zuiden van ons land voor. Vroeger was het ook in West- en Midden-Nederland te vinden, maar daar is het veen ontwaterd om te gebruiken als landbouwgrond, met het gevolg dat het veen wegrotte. (bron: www.geologievannederland.nl)
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Hoogveen, https://www.geologievannederland.nl/landschap/landschapsvormen/hoogveen
Afbeelding van390px-Nationaal_Park_Drents-Friese_Wold._Locatie_Fochtelo%C3%ABrveen_05.JPG
Hoogveen in het Fochteloërveen.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
hoogveenBreder
hoogveenBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
laagveen (Begrip)Gerelateerdhoogveen
Rdf.jpg