schutsluis


Eigenschappen

Voorkeurslabelschutsluis
DefinitieEen aan weerszijden afsluitbaar kunstwerk waarin door aanpassing van het waterpeil, schepen van het ene op het andere niveau worden gebracht.
Synoniemschutsluizen, verlaat, verlaten, sas, zijl, zijlen
Toelichting op definitieSchutsluis of sas uitgegraven in de lengte van een vaart om het water daarin te verzamelen. Sluis voorzien van een dubbel stel deuren, waardoor vaartuigen in een ander water kunnen komen dat een hogere of lagere stand heeft. (bron: Verklarende Hydrologische Woordenlijst, CHO, "Rapporten en nota's" nr.16, 's-Gravenhage, 1986. / Aquo / DIV)


Een schutsluis (ook wel: vallaat, verlaat of sas) is de bekendste uitvoering van een sluis. Het is een kunstwerk dat het mogelijk maakt om schepen van het ene naar het andere waterpeil te brengen. Een schip kan ermee worden opgeschut of afgeschut, respectievelijk omhoog of omlaag. De doorvaart bij sluizen wordt geregeld door middel van lichten die bij de sluis zijn aangebracht. Een schutsluis bestaat uit een schutkolk of sluiskolk met aan beide zijden een sluisdeur. De afmetingen van de kolk bepalen de CEMT-klasse van een vaarweg.

Vaak vindt men naast een stuw een schutsluis. Als de stuw gesloten is, waardoor het water in het stuwpand wordt opgestuwd, blijft scheepvaart dankzij de sluis mogelijk. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-c876c1de-2fda-43d6-aa50-d2f494d0f439, https://nl.wikipedia.org/wiki/Schutsluis, https://nl.wikipedia.org/wiki/Schutsluis
Afbeelding van7e verlaat Ter Apel

7e verlaat Ter Apel.

Sluis en stuw in Moezel bij Enkirch.

Schutsluis en stuw in de Moezel bij Enkirch.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
schutsluisBreder
schutsluisBron van
schutsluisGerelateerd
schutsluisLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
schutkolk (Begrip)Brederschutsluis
spaarkom (Begrip)Brederschutsluis
woelbak (Begrip)Deel vanschutsluis
schutten (Begrip)Gerelateerdschutsluis
visvriendelijk schutsluisbeheer (Begrip)Gerelateerdschutsluis
Rdf.jpg