heien

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 07:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-b1d3fb51-6e83-4800-88f2-610e70fcea0d |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=heien |Definitie=Heien is het in de grond inbrengen van een stal...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelheien
DefinitieHeien is het in de grond inbrengen van een stalen of houten of betonnen damwand of heipaal.
Toelichting op definitieHeien gebeurt met een heistelling door middel van het aanhoudend slaan met een heiblok of hydraulische-impacthamer op de kop van de paal of in de paal laten vallen van een valblok, of met een trilblok, welke door trillingen de paal of damwand de grond in drijft.

Indien het heien niet goed uitgevoerd wordt, kan de heipaal kapotgeheid worden en kunnen trillingen in de omgeving veroorzaakt worden. Om het gevaar van het kapotheien van de paalkop te reduceren kan een mutsvulling gebruikt worden. Dit samendrukbare materiaal dempt de piek van de klap en verdeelt de kracht over een langere tijdsperiode. Mutsvulling wordt veelal uitgevoerd in hout of plastic.

Een goede sondering van de bodem vormt de basis voor ieder heiwerk.

Funderingspalen kunnen behalve geheid ook geschroefd of geboord worden. Alternatieven voor damwanden zijn drukken of trillen.

Zowel van toepassing voor stalen als betonnen damwandprofielen. De aloude heitechniek met valblokken wordt nog op diverse manieren toegepast bij het heien van stalen damwanden. Dieselblokken met zuigergewichten van 500 kg tot 8000 kg worden het meeste gebruikt. Ook het stoomblok wordt bij bepaalde zware toepassingen nog steeds ingezet. Een nieuwe ontwikkeling is de hydraulische heihamer, waarbij het valgewicht met behulp van hydrauliek wordt bewogen.

In deze categorie behoren ook perslucht gedreven hei- en trekhamers. Het gebruik hiervan in Nederland is zeer beperkt. Heiblokken en hamers zijn vrijwel alleen geschikt voor het inbrengen van damwandplanken en worden met name toegepast als werken met trilblokken niet (meer) mogelijk of wenselijk is. Ook bij deze technieken kan geluids- en trillingsoverlast een rol spelen.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Heien, https://www.joostdevree.nl/shtmls/damwanden.shtml#heien, http://ont.cbnl.org/cb/def/CB04487
Afbeelding van260px-PileDriving.jpg
Een heistelling bezig met het heien van palen.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
heienBreder
heienBron van
heienGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
kalenderen (Begrip)Deel vanheien
Rdf.jpg