hydrografie

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 10:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=884b9f44-58e7-d125-4cd2-0ba9ae6836c4 |Paginanaam=Id-884b9f44-58e7-d125-4cd2-0ba9ae6836c4 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=hydrografi...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelhydrografie
DefinitieHydrografie (Oudgrieks: ὕδωρ (hudōr) betekent "water" en γράφειν (graphein) betekent "(be)schrijven") is de wetenschap die zich bezighoudt met het beschrijven van de waterbodem.
Toelichting op definitieIn het kort kan men zeggen dat hydrografie landmeten op het water is. Belangrijk bij hydrografie is meten, zoals de diepte, de samenstelling van het water en de zeebodem, het getij, de golven en de stroming. Deze metingen voert de hydrograaf uit vanaf het water of het land met behulp van hydrografische apparatuur en een hydrografisch vaartuig. Er zijn verschillende hydrografische methoden die toegepast kunnen worden om een hydrografische opneming uit te voeren. Vervolgens worden deze hydrografische data verwerkt met hydrografische software. Na de bewerking in de software kunnen de meetgegevens weergegeven worden in hydrografische kaarten, profielen, volumes, tabellen en grafieken. De hydrografie heeft zeer veel toepassingen in het dagelijks leven. Het beroepenveld bestaat uit overheidsinstellingen, baggerbedrijven, offshorebedrijven en opnemingsbedrijven. De manier waarop de hydrografie tegenwoordig wordt toegepast, en de manier waarop, is anders dan die in het verleden, van de hydrografische geschiedenis.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Hydrografie
Afbeelding van323px-Turquoise_Swirls_in_the_Black_Sea.jpg
Westelijk zicht op de Zwarte Zee.
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
hydrografieBreder
hydrografieBron van
hydrografieGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
daling (Begrip)Brederhydrografie
bathymetrie (Begrip)Gerelateerdhydrografie
Rdf.jpg