invasieve soort

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 03:33 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-9f224754-f17c-41f8-8af7-e9b4f7a06c78 |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=invasieve soort |Definitie=Invasieve soorten zijn soorten die zi...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelinvasieve soort
DefinitieInvasieve soorten zijn soorten die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied hebben gevestigd en door hun aanwezigheid of door de groei van hun populaties een bedreiging vormen van inheemse soorten.
Synonieminvasieve soorten
Toelichting op definitieInvasieve soorten kunnen een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Met name op eilanden kunnen de effecten van invasieve soorten groot en goed zichtbaar zijn.

Invasieve plant- en diersoorten veroorzaken bij mensen op tal van plaatsen in de wereld problemen. Deze problemen zijn van uiteenlopende aard, van ziektes tot schade aan gebouwen, dijken en watergangen of economische sectoren als de visserij.

Er zijn drie mogelijke oorzaken te noemen waardoor een exoot soms gaat "woekeren" en zich ontwikkelt tot een invasieve soort:

- het ontbreken van predatoren, ziekten of parasieten die de aantallen van de nieuwe soort laag houden; - de aanwezigheid van een ziekte of parasiet in de exoot waarvoor de exoot immuun is maar de autochtone soort niet, zodat de exoot de autochtone soort vervangt; - de soort benut een niche die nog niet wordt gebruikt, waardoor de soort geen concurrentie ondervindt. In het geval van planten leiden één of meerdere van deze oorzaken ertoe dat de exoot meer zaad vormt en/of sneller groeit dan de autochtoon. Hierdoor kan de exoot inheemse planten verdringen.

In het geval van dieren leiden één of meerdere van deze oorzaken ertoe dat de exoot in aantal toeneemt. Om deze biomassa te onderhouden wordt voedsel gegeten. De exoot kan hen dan wegconcurreren.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Invasieve_soort
Bijna overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Coördinerend_Orgaan_Invasieve_Exoten, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_invasieve_soorten
Afbeelding van260px-Crassostrea_gigas%2C_jeune_pousse.JPG
De Japanse oester is in de Nederlandse kustwateren een invasieve soort.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
invasieve soortBreder
invasieve soortBron van
invasieve soortGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
waterteunisbloem (Begrip)Brederinvasieve soort
invasieve exoot (Begrip)Deel vaninvasieve soort
Rdf.jpg