Het Internationale Stelsel van Eenheden


Eigenschappen

VoorkeurslabelHet Internationale Stelsel van Eenheden
AfkortingSI
DefinitieDe eenheid van het Internationale Stelsel van eenheden, internationaal aangeduid als SI.
SynoniemSI-stelsel, SI-eenheid, SI-eenheden
Toelichting op definitie(bron: Aquo / DIV)


Het Internationale Stelsel van Eenheden (Frans: Système international d'unités) of SI-stelsel is het metrieke stelsel van uniforme internationale standaardeenheden voor het meten van bijvoorbeeld afstand, massa, snelheid en temperatuur.

Het werd op 11 oktober 1960 ingevoerd en wordt beheerd door het Bureau international des poids et mesures in Sèvres (Frankrijk). De Conférence Générale des Poids et Mesures (CGPM) beveelt SI in alle talen aan als afkorting voor dit eenhedenstelsel.

Het SI is bedoeld om internationaal gemakkelijk gegevens te kunnen uitwisselen. Oorspronkelijk hadden veel landen verschillende maatstelsels. Het stelsel is de wettelijke standaard in de Europese Unie. Alle eigenschappen en maten van producten die op de markt gebracht worden, moeten in dit stelsel uitgedrukt worden. In het Verenigd Koninkrijk blijft het gebruik van de imperiale eenheden voor massa en lengte echter geoorloofd, hoewel de Britse overheid al in 1976 uitgebreide campagnes voerde om het metrische stelsel in te voeren. In Nederland werd het gebruik van dit stelsel in beroep, handel en onderwijs in 1978 wettelijk verplicht gesteld door de IJkwet (in 2006 vervangen door de Metrologiewet).

Het SI vormt een samenhangend geheel. Het is opgebouwd rond een aantal basiseenheden, die in combinatie met elkaar afgeleide SI-eenheden vormen. Door deze samenhang wordt het gebruik van constanten bij het omrekenen van bijvoorbeeld lengte, breedte en hoogte naar oppervlakte en gewicht zo veel mogelijk beperkt. (bron: Wikipedia)
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-3c91e2b9-0ce2-4fe3-838c-8653a19a2613, https://nl.wikipedia.org/wiki/SI-stelsel
Afbeelding van260px-SI_base_unit.svg.png
De zeven SI-basiseenheden en hun onderlinge afhankelijkheid. Met de klok mee vanaf boven: seconde (tijd), kilogram (massa), mol (hoeveelheid stof), candela (lichtsterkte), kelvin (temperatuur), ampère (elektrische stroom), meter (lengte).
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Het Internationale Stelsel van EenhedenBreder
Het Internationale Stelsel van EenhedenBron van
Het Internationale Stelsel van EenhedenGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
hectare (Begrip)Deel vanHet Internationale Stelsel van Eenheden
vlaktemaat (Begrip)Deel vanHet Internationale Stelsel van Eenheden
fysieke eenheid (Begrip)GerelateerdHet Internationale Stelsel van Eenheden
Rdf.jpg