winderosie


Eigenschappen

Voorkeurslabelwinderosie
DefinitieWinderosie van de bodem vindt plaats als gevolg van de kracht van de wind, waarbij bodemdeeltjes door de wind worden meegenomen. Wanneer de toplaag van de bodem al verdwenen is, wordt de bodem gevoeliger voor verstuiving, waardoor een landschap kwetsbaarder wordt voor winderosie.
Publieksvriendelijke toelichtingDe wind kan zand wegblazen. Dat zand schuurt vervolgens over het aardoppervlak. Je hebt zelf vast ook wel eens een windvlaag met zand in je gezicht gehad. Dan schuurt het zand over jou heen en dat geeft een prikkend gevoel. Wanneer dit dag in dag uit duizenden jaren lang gebeurt. Slijpen rotsen en bomen ook af.
Toelichting op definitieEen door winderosie beïnvloed landschap, zoals een zandverstuiving, kan erg dynamisch zijn. In Nederland vindt de meeste winderosie plaats aan de kust (vorming van duinen), in droogtegevoelige veenbodems in de Veenkoloniën en in zandverstuivingen op de Veluwe, Noord-Brabant en Drenthe. Lössafzettingen vormen een voorbeeld van door wind getransporteerde en weer afgezette bodems en horen tot de eolisch afzettingen. Lössafzettingen komen voor door een groot deel van Europa en China. Zelf zijn ze weer gevoelig voor verschillende vormen van erosie.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Erosie, https://www.mrchadd.nl/academy/vakken/aardrijkskunde/wat-is-erosie-en-welke-verschillende-soorten-zijn-er
Afbeelding vanuitrijden.jpg
Winderosie
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
winderosieBreder
winderosieBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
advectie (Begrip)Deel vanwinderosie
aanlandige wind (Begrip)Gerelateerdwinderosie
aanwakkeren (Begrip)Gerelateerdwinderosie
aflandige wind (Begrip)Gerelateerdwinderosie
beneden de wind (Begrip)Gerelateerdwinderosie
Rdf.jpg