SDO_geometry


Eigenschappen

VoorkeurslabelSDO_geometry
DefinitieSDO_Geometry slaat informatie op over een geometrie, inclusief het geometrietype, ruimtelijke referentie-ID (voor Rijksdriehoeksstelsel is dit 28992), interpolatietype (recht versus gebogen) en de coördinaten.
SynoniemSDO-geometry, SDO-geometrie, SDO geometrie, SDO GEOMETRY, SDO
Toelichting op definitieArcGIS ondersteunt drie soorten geometriegegevens in Oracle:
  • ST_Geometry (Esri),
  • SDO_Geometry (Oracle)
  • Compressed binary.

Waterschap Hunze en Aa's gebruikt SDO_Geometry.

SDO_Geometry ondersteunt enkelvoudige en meerdelige (single en multipart) punt-, lijn- en vlakgeometrie. De gebruikte toepassingen (zoals ArcMap en ArcGIS Server) regelen het correct invoegen, bijwerken en ophalen van SDO_Geometry inhoud.
Bij gebruik van SDO_Geometry geeft Oracle de keuze tussen Oracle Spatial of Oracle Locator:

  • Oracle Spatial is een optionele keuze in de Oracle Database Enterprise Edition. Naast SDO_Geometry heeft Oracle Spatial een aantal extra geo-functionele mogelijkheden.
  • Oracle Locator betreft een subset van Oracle Spatial-mogelijkheden. Het is een standaardfunctie van de Oracle Database Standard- en Enterprise-edities. Het bevat onder andere het Oracle Spatial-geometrietype (SDO_Geometry).

Waterschap Hunze en Aa's gebruikt Oracle Spatial. (bron: waterschap Hunzee n Aa's)

Het Oracle Spatial (SDO_GEOMETRY) opslagformaat houdt de oppervlakte- en omtrekeigenschappen niet bij voor ruimtelijke objecten, waardoor de kolommen SHAPE.AREA en SHAPE.LEN niet berekend worden. Andere opslagformaten zoals SDEBINARY, ST_GEOMETRY of SDELOB houden deze eigenschappen wél bij. De kolommen SHAPE.AREA en SHAPE.LEN worden dan wel gevuld.

Gebruik de functie “Calculate Geometry” in ArcGIS Pro of ArcMap om de eigenschappen oppervlakte en omtrek te berekenen. De kolommen SHAPE.AREA en SHAPE.LEN zijn gereserveerd en kunnen niet gebruikt worden om de oppervlakte en omtrek hierin te laten berekenen. Maak hiervoor twee nieuwe kolommen aan, bv. een kolom met de naam “OPPERVLAKTE” en een kolom “OMTREK”. Kies hiervoor bij “Data Type” voor DOUBLE. Met dit datatype worden alle waarden opgeslagen. Open de attribuuttabel: rechtermuisklik op de kolom OPPERVLAKTE: kies voor “Calculate Geometry”. Kies voor “Area” om bijvoorbeeld de oppervlakte te laten berekenen; Let op: deze waarden zijn statisch en worden dus niet automatisch bijgewerkt wanneer de geometrie van het ruimtelijk object gewijzigd wordt.
Voorbeeldhttps://desktop.arcgis.com/en/arcmap/latest/manage-data/gdbs-in-oracle/sdogeometry-feature-classes.htm
https://desktop.arcgis.com/en/arcmap/latest/manage-data/gdbs-in-oracle/data-types-oracle.htm#ESRI_SECTION1_7A4DEC8B14074FF090017E7CD7BA99FD
https://docs.oracle.com/database/121/SPATL/sdo_geometry-object-type.htm#SPATL489
https://docs.oracle.com/database/121/SPATL/spatial-data-types-and-metadata.htm#SPATL020
https://docs.oracle.com/database/121/SPATL/geometry-examples.htm#SPATL516
Exacte overeenkomsthttps://datacadamia.com/oracle_spatial/geometry,
https://docs.oracle.com/database/121/SPATL/sdo_geometry-object-type.htm#SPATL489,
https://www.esri.nl/nl-nl/support/technische-artikelen/arcgis-enterprise/waarom-zijn-de-kolommen-shape-area-en-shape-len-leeg-bij-een-oracle-spatial-feature-class
Afbeelding vanSDO-GEOMETRY-in-Oracle-Spatial-10g.png

SDO_GEOMETRY+Example+----Create+a+simple+table+with+a+spatial+column%E2%80%94.jpg

Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
SDO_geometryBreder
SDO_geometryBron van
SDO_geometryDeel van
SDO_geometryGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg