QGIS


Eigenschappen

VoorkeurslabelQGIS
DefinitieQGIS (voorheen ook Quantum-GIS) is een open source geografisch informatiesysteem (GIS). Het programma is beschikbaar voor verschillende platforms en besturingssystemen. Men kan geografische gegevens bekijken, bewerken en analyseren.
Toelichting op definitieFuncties

Zoals in elk geografisch informatiesysteem kan men geografische informatie bekijken en bewerken. De kaarten bestaan uit rasterdata en/of vectordata. Door middel van ordening, georefereren, combineren van gegevens, koppelen van gegevens en het toevoegen van opmaak, kan een kaart samengesteld worden.

Van een digitaal hoogtemodel kunnen contourlijnen en schaduwen (reliëfkaarten) worden berekend. Dit kan vervolgens worden doorgezet naar een Triangular Irregular Network (TIN).

Ondersteuning QGIS ondersteunt de meeste populaire bestandsformaten van geografische informatiesystemen. Men kan Shapefile (shp), Keyhole Markup Language (KML) en GeoTIFF openen. QGIS kan verschillende soorten databases koppelen (PostgreSQL, MySQL) en ondersteunt geografische databases (PostGIS, Oracle Spatial[6]). QGIS kan ook worden gebruikt in combinatie met GRASS-GIS. Het ondersteunt ook WMS[7], WCS, WFS[8], GPS Exchange Format (GPX) en SpatiaLite.

QGIS ondersteunt meerdere coördinatenstelsels, waaronder het Nederlandse Rijksdriehoeksstelsel (RD) en het Belgische Lambertcoördinatensysteem.

De grafische gebruikersomgeving is in versie 2.2 vertaald in meer dan 58 talen. Een aanvulling in versie 2.2 is onder meer de optie tot het samenstellen van een atlas.

Platformen QGIS werkt op verschillende platformen en besturingssystemen. Voor x86-instructieset worden de besturingssystemen Linux, Windows, OS X en BSD ondersteund. Voor ARM-architectuur wordt Android ondersteund.

Ontwikkeling Plug-ins kunnen direct in QGIS worden gedownload.

QGIS wordt sinds 2002 onder de GNU GPL-licentie ontwikkeld en is open source, waardoor het voor een ieder vrij en bewerkbaar is. Het is geschreven in C++ en Python, waarin ook eventuele plug-ins in geschreven kunnen worden. De gebruikersomgeving is gebaseerd op het Qt-toolkit. Elke versie krijgt een codenaam, waarvoor momenteel[wanneer?] locaties van QGIS-ontwikkelbijeenkomsten worden gebruikt.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/QGIS
Bijna overeenkomsthttp://www.qgis.nl, https://osgeo.nl
Afbeelding vanQGIS
QGIS (Opensource)

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
QGISBreder
QGISBron van
QGISGerelateerd

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
GRASS GIS (Begrip)GerelateerdQGIS
Geocat Bridge (Begrip)GerelateerdQGIS
SDO_geometry (Begrip)GerelateerdQGIS
Styled Layer Descriptor (Begrip)GerelateerdQGIS
geometrie (Begrip)GerelateerdQGIS
muteren (Begrip)GerelateerdQGIS
Rdf.jpg