Witterdiep

Eigenschappen

VoorkeurslabelWitterdiep
DefinitieHet Witterdiep is een beek die ten zuiden van Assen ontstaat. Het Witterdiep ligt net buiten de grens van het nationaal park, maar is wel onderdeel van het watersysteem Drentsche Aa.
Toelichting op definitieHet Witterdiep is in de vorige eeuw rechtgetrokken om het water snel af te kunnen voeren. Door de klimaatontwikkelingen moeten we het water nu juist langer vasthouden. Daarom creëren we in de beekdalen ruimte voor water. We laten de beken weer meanderen zodat we meer water kunnen bergen en de waterkwaliteit én het waterleven kan verbeteren. Het Witterdiep herstellen we over een lengte van 5 km. Hiermee komt ongeveer 40.000 m3 extra waterberging. De beek is verderop richting Assen al hersteld (ten noorden van het kruispunt Assen-Zuid). De nieuwe inrichting van het Witterdiep sluit hier straks mooi op aan. Nu is het nog een ontbrekende schakel in de ecologische waterkwaliteit voor dit deel van de Drentsche Aa. (bron: Hunze en Aa's)
Voorbeeldhttps://www.hunzeenaas.nl/herstel-witterdiep-van-start/, https://www.drentscheaa.nl/@138910/beekherstel/, https://avitec.nl/projecten/beekherstel-witterdiep/
Afbeelding vanWitterdiep


Witterdiep

Witterdiep
Foto's van het Witterdiep in februari, mei en augustus 2023.
Publiekskaart-Witterdiep.jpg

Witterdiep

Witterdiep
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
WitterdiepBreder
WitterdiepBron van
WitterdiepGerelateerd
Rdf.jpg