Linked Open Data


Eigenschappen

VoorkeurslabelLinked Open Data
AfkortingLOD
DefinitieInformatie gepubliceerd als Open Data en dat aan andere data linkt, wordt Linked Open Data (LOD) genoemd. Data wordt nog beter ontsloten, omdat men zoveel mogelijk verwijzingen aanbrengt naar andere kennisbronnen en anderen gemakkelijk naar informatie kunnen verwijzen.
SynoniemLinked Opendata, Linked-Opendata
Toelichting op definitieLinked Data is een digitale methode voor het publiceren van gestructureerde gegevens, zodanig dat deze vrij beschikbaar komen op het internet en daardoor ook beter bruikbaar zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Linked Data en Linked Open Data (LOD), waarbij de laatste data betreft uit de Vrije kennis.

De methode is gebaseerd op de techniek van HTTP-URI's en RDF. Met Linked Data wordt invulling gegeven aan de techniek achter de open data beweging. Het Linked Open Data-communityproject staat onder toezicht van de W3C-organisatie en heeft als doel het internet te verrijken door open datasets nog beter te ontsluiten via de linked-datamethode. Dit ontsluiten wordt voorgesteld als een wolk van gekoppelde datasets.

In 2009 sprak de pionier van het worldwide web, Tim Berners-Lee, op de TED-conferentie over linked data als de volgende fase op internet, soms ook wel Web 3.0 genoemd.
Exacte overeenkomsthttps://www.pldn.nl/wiki/Linked_Open_Data
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Linked Open DataBreder
Linked Open DataBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg