ijken

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 09:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |Paginanaam=Id-f0e3a53b-0719-4ee0-aa85-f8e31860a2fb |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=ijken |Definitie=Een meetwerktuig toetsen aan de gestelde eisen....')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabelijken
DefinitieEen meetwerktuig toetsen aan de gestelde eisen.
Synoniemijkingen, ijking
Toelichting op definitieIJking is het relateren van een meetmethode aan een wettelijk erkende standaard. Door een ijking wordt een meetinstrument officieel geschikt verklaard voor metingen waaraan wettelijke nauwkeurigheidseisen worden gesteld, zoals metingen waarvan het resultaat wordt gebruikt om een kostprijs te bepalen. Een ijking bestaat uit een kalibratie (de afwijking ten opzichte van de standaard vaststellen) gevolgd door een justering (de afwijking corrigeren).

Alle meetapparatuur die commercieel gebruikt wordt, moet regelmatig geijkt worden om er zeker van te zijn dat de metingen nog aan de wettelijk gestelde eisen (specificaties) voldoen.

Professionele meetinstrumenten kunnen een ingebouwde referentie hebben; deze verricht automatisch controles en geeft een melding wanneer de meetapparatuur niet meer voldoet. Zo worden snelheidsmeters voor verkeersovertredingen voor en na elke meet-sessie geijkt, om de vastgestelde overtreding meer rechtszekerheid te geven. Vooral als de meetapparatuur gebruikt wordt voor de overdracht van eigendom moet de ijking gebeuren door een officiële instantie zoals het Nederlands Meetinstituut (het vroegere IJkwezen). De toezichthouder op de Metrologiewet (voormalige IJkwet) is Agentschap Telecom.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-83a960ac-41e7-4963-98fc-01451831af03, https://nl.wikipedia.org/wiki/IJking

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
ijkenBreder
ijkenBron van
ijkenLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
geodetisch referentiepunt (Begrip)Gerelateerdijken
Rdf.jpg