lithosfeer

Versie door Mburgler (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2021 om 16:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#element: |ElementUniqueId=96967853-e34b-8c69-ffba-2f7db0ed89ad |Paginanaam=Id-96967853-e34b-8c69-ffba-2f7db0ed89ad |Elementtype=Begrip |Voorkeurslabel=lithosfeer...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabellithosfeer
DefinitieDe aarde onder de hydrosfeer en de atmosfeer of meer speciaal de vaste gesteenten van de aardkorst.
Synoniemsteenschaal
Toelichting op definitieDe lithosfeer of steenschaal is het buitenste gedeelte van de vaste Aarde en is ongeveer 80 km dik (Afhankelijk van of het oceanische of continentale lithosfeer betreft). De lithosfeer verschilt van de onderliggende asthenosfeer doordat het gesteente kouder, sterker en rigider is. De lithosfeer omvat behalve de aardkorst het harde bovengedeelte van de mantel.

De lithosfeer bestaat uit de aardkorst en het bovenste gedeelte van de aardmantel. De korst bestaat uit gesteente met de gemiddelde samenstelling van basalt (oceanische korst) of andesiet (continentale korst). De mantel bestaat uit mantelgesteente, dat de samenstelling van peridotiet heeft. Tussen de korst en de mantel bevindt zich een plotselinge overgang in chemische samenstelling, die de Mohorovičić-discontinuïteit (afgekort Moho) wordt genoemd.

De grens met de asthenosfeer wordt meestal gedefinieerd door de temperatuur, waarbij de overgang tussen de twee lagen te beschouwen is als een isotherm. Door de hoge temperatuur en druk deformeert de asthenosfeer in tegenstelling tot de lithosfeer alleen op plastische wijze. In de asthenosfeer vindt warmtestroom daarom ook door convectie plaats, de lithosfeer kan zijn warmte alleen door conductie kwijtraken.
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-08a60528-ba16-42a4-ba8a-036f7eb596bf, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lithosfeer
Afbeelding van450px-Plate_tectonics_map.gif
De tektonische platen.
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
lithosfeerBron van
lithosfeerDeel van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
bodem (Begrip)Deel vanlithosfeer
geologische formatie (Begrip)Gerelateerdlithosfeer
Rdf.jpg