taxon

Versie door HAABot (overleg | bijdragen) op 29 apr 2023 om 02:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Eigenschappen

Voorkeurslabeltaxon
AfkortingMBX
DefinitieEenheid in het classificatiesysteem van organismen.
Synoniembiotaxon, taxonomische rang, taxonomische rangen, taxa
Toelichting op definitieDoor H.J. Lam ingevoerd begrip. Meervoud: taxa. Een groep van organismen die op grond van een zekere overeenkomst een taxonomische eenheid vormen, onafhankelijk van de grootte of de rangorde van die eenheid. Van hoog naar laag in het classificatiesysteem zijn dat fylum, klasse, orde, familie, genus, soort en ondersoort. Bron: Westhof, V., en A. J. den Held, Plantengemeenschappen in Nederland. W.J. Thieme & Cie, Zutphen, 2e oplaag, 1975 (gewijzigd) (bron: Aquo)


Een taxon (meervoud: taxa) is een taxonomische eenheid of taxonomische groep, een groep organismen die volgens een taxonoom een van andere groepen te onderscheiden eenheid vormt. (bro: Wikipedia)

Samenvattende naam voor biologische categorieën zoals phylum, klasse, orde, familie, geslacht, soort en ondersoort. (HEA)

Een taxonomische rang of taxon is een niveau in de hiërarchische indeling (taxonomie) van organismen.

In de taxonomie is de rang van een bepaalde taxonomische groep enigszins arbitrair. Een rang wordt door de onderzoeker mede gekozen op grond van reeds bekende informatie over onderliggende en bovenliggende groepen, en die van zustergroepen. Taxonomische groepen kunnen dus op grond van nieuwe inzichten een andere rang krijgen.

De naamgeving van organismen staat beschreven in de verschillende nomenclatuurcodes. De namen van de hogere taxa hebben vaak een uitgang die de taxonomische rang van dat taxon aangeven. Deze uitgangen zijn niet altijd voorgeschreven, er kan van worden afgeweken. Zo verschilt de uitgang voor dezelfde taxonomische rang van 'familie' voor verschillende groepen organismen: -oidea bij dieren, -aceae bij planten en schimmels, en -viridae bij virussen. (Wikipedia)

Samenvattende naam voor biologische categorieën zoals phylum, klasse, orde, familie, geslacht, soort en ondersoort. (bron: DIV)

Naam voor taxonomische categorieën van de levende natuur. (bron: DIV)

Eenheid in het classificatiesysteem van organismen. (bron: DIV).
Exacte overeenkomsthttps://www.aquo.nl/index.php/Id-ac778553-ba2d-4452-b5b1-6cf13d4d0272, https://nl.wikipedia.org/wiki/Taxon, https://nl.wikipedia.org/wiki/Taxonomische_rang
Afbeelding van225px-Biological_classification_L_Pengo_nl_omgedraaid.svg.png
De hiërarchie van de acht belangrijkste taxonomische rangen. Tussenliggende rangen zijn niet afgebeeld.
Video van
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
taxonBreder
taxonBron van
taxonGerelateerd
taxonLid van Aquo

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
orgaan (Begrip)Deel vantaxon
determinatie (Begrip)Exemplaar vantaxon
Rdf.jpg